Waarom Laravel het beste PHP-framework is voor webapplicaties

Wat is het voordeel van Laravel?
Wat is het voordeel van Laravel?
Home / Blog & Nieuws / Development / Frameworks / Waarom Laravel het beste PHP-framework is voor webapplicaties

Toen Laravel 6 werd uitgebracht, vroegen we aan Robert Verboon en Ruud Schaaphuizen van de Dutch Laravel Foundation wat Laravel uniek maakt en waarom dit framework geschikt is voor complexe webapplicaties. Dat interview lees je hieronder.

Bekijk ook onze Managed Laravel hosting dienst

Wat is Laravel?

“Laravel is een relatief jong code-framework binnen de PHP-wereld”, begint Robert Verboon. Hij is oprichter van internetbureau Goedemiddag! en voorzitter van de Dutch Laravel Foundation. Robert: “In het verleden was .NET nog het dominante framework voor webapplicaties. De laatste jaren winnen PHP-frameworks snel terrein en zijn vaak de voorkeurskeuze qua techniek.”

Hij noemt populaire PHP-frameworks zoals Symfony, CodeIgniter en Zend. Laravel is wat hem betreft in rap tempo de favoriet aan het worden. “Wat je merkt is dat Laravel al het goede uit Symfony heeft gepakt, en daarop is gaan doorontwikkelen om te zorgen dat er een nieuw framework is ontstaan, waarmee aan alle eisen voor moderne webapplicaties wordt voldaan”, aldus Robert. Het framework is wordt inmiddels door zo’n 50.000 ontwikkelaars gebruikt.

Video: Het Laravel framework

 

De voordelen van Laravel

De voordelen zitten met name in de ‘lichtheid’ van het framework en daarmee de snelheid die je ermee wint. Snelheid ervaar je bijvoorbeeld in de ontwikkeling van de applicatie, maar ook in de prestaties van de webapplicatie. Robert: “Hoe lichter en hoe beter de code is, hoe sneller de applicatie gaat werken en hoe makkelijker het wordt om deze te beheren.”

De eenvoud van Laravel wordt ook geroemd. Een goed voorbeeld daarvan is de structurering van code, waarmee ‘code spaghetti’ wordt voorkomen. Robert: “Alles is duidelijk gestructureerd waardoor de ontwikkelaar niet hoeft te kijken hoe een bepaalde sliert loopt en dat is handig als je met grote teams aan één project werkt, of wanneer je het beheer van een bestaande applicatie overneemt.”

Er zijn ook richtlijnen die daarbij helpen. “Stel je wilt een bepaald stukje code schrijven: waar doe je dat dan? Bij Laravel gaat het niet alleen om de inhoud van de codering, maar ook de afspraken daaromheen, bijvoorbeeld hoe je je code styleert zodat deze snel leesbaar is”, aldus Robert.

Voorbeeld van Laravel code
Hierboven een voorbeeld van de syntax van de Laravel code. Je leest de eenvoud er zo vanaf. Bron: Laravel.com.

 

Laravel is een soort Lego-pakket

Laravel positioneert zichzelf als framework voor ‘creative programmers’. Dit heeft volgens Robert echter niet te maken met mooie plaatjes. “Laravel benadert creativiteit op een andere manier. Dat uit zich met name in de complexiteit die het framework aankan. Hoe kan ik bepaalde functionaliteiten realiseren? Hoe kan ik een probleem in code oplossen? Het draait meer om het creatief oplossen van vragen dan om uiterlijke kenmerken.”

Binnen het framework is er veel ruimte voor het ontwikkelen van complexe webprojecten. Robert: “Je hebt als ontwikkelaar een aantal vaste richtlijnen maar als je daarvan wilt afwijken, dan is dit ook mogelijk.” Hij vergelijkt het framework met een Lego-pakket. “Ga zelf maar kijken wat voor jou de beste manier is om Lego-blokjes op elkaar te zetten en daarmee het ultieme product neer te zetten. Je kunt de handleiding volgen, maar je kunt ook zelf iets mooiers of beters bouwen van die losse steentjes.”

 

Geen steile leercurve

“De leercurve is laag, zeker als je het vergelijkt met andere frameworks”, zegt Ruud Schaaphuizen, founder en lead developer bij Sqits en tevens een van de oprichters van de Dutch Laravel Foundation.

“Ik denk dat het met name komt omdat de schrijfwijze van de code veel overeenkomt met hoe we spreken. Je kunt bij wijze van direct opschrijven wat je zegt en dat kan een stuk code opleveren. Daarnaast heeft Laravel een van de beste documentaties die ik voorbij heb zien komen. Alles is duidelijk omschreven, bijna in jip-en-janneke taal. Of je nou een junior developer of senior developer bent: je kunt het goed begrijpen.”

Ruud benoemt daarnaast de Laracasts, video’s waar de fundamenten van Laravel worden uitgelegd, en de behulpzame community. “Als je iets tweet richting de Laravel-community is er altijd iemand die je wilt helpen. Geen vraag is te dom.”

Laravel leren met Laracasts
Laracasts zijn video’s waar je de fundamenten van Laravel programmeren leert. Naast online cursussen over Laravel vind je cursussen over de basis van PHP, Vue en vele andere zaken die met Laravel te maken hebben. Bron: Laracasts.com.

 

De uitdagingen bij Laravel

Uitdagingen voor ontwikkelteams die starten met Laravel zijn er ook, al is het volgens Ruud afhankelijk van welk framework je afkomt. “Waar iedereen tegenaan loopt is dat je heel snel geneigd bent om zelf iets te ontwikkelen terwijl het misschien al standaard in Laravel zit.” Ruud doelt hiermee op kleine functies die nog niet gedocumenteerd zijn. Een voorbeeld hiervan is de collection class. “Die is in Laravel heel krachtig. Als ik bijvoorbeeld een lijst wil omdraaien of alleen bepaalde data eruit wil halen, dan hoef ik niet zelf een loop te schrijven, maar kan dat direct vanuit Laravel met een enkele coderegel.”

Dit misverstand ontstaat vaak omdat ontwikkelaars simpelweg niet weten dat het erin zit, maar ook omdat het nog niet altijd gedocumenteerd is. “Als tip geef ik ontwikkelaars dan ook mee om Taylor Otwell, de bedenker van het framework, te volgen op Twitter. Hij tweet vaak van dit soort kleine tips.”

Een andere tip die hij aan ontwikkelteams meegeeft: “Twijfel niet, maar ga het gewoon doen. Volg de fundamental video op Laracast. Dat kost je hooguit een halve dag. De andere halve dag kun je Laravel installeren en iets kleins bouwen. Zou mij niets verbazen als je daarna enthousiast bent en verder wilt bouwen.”

Dutch Laravel Foundation logo
Eind juni 2019 is de Dutch Laravel Foundation van start gegaan. Deze stichting is erop gericht op Laravel in Nederland te promoten en om kennis uit te wisselen onder de leden.

 

Dutch Laravel Foundation

In juni begonnen Robert en Ruud als co-founders met de opgerichte Dutch Laravel Foundation. De stichting is een unieke samenwerking tussen in eerste instantie de bedrijven Sqits, Vdhicts, PXL.Widgets, PAQT.com, OneShoe, iXperience en Goedemiddag!. Op papier zijn het concurrenten, maar binnen de stichting dienen ze hetzelfde doel: Laravel promoten. Robert: “Uiteindelijk worden we er allemaal beter van als het framework ook populairder wordt.”

Een andere belangrijke pijler van de stichting is om de kwaliteit van Laravel-applicaties naar een hoger niveau te tillen. Robert: “We willen een keurmerk zijn voor opdrachtgevers. Bedrijven die zich bij ons aansluiten moeten staan voor een bepaalde kwaliteit.”

Bedrijven en ontwikkelaars kunnen lid worden van de stichting. Lid worden betekent onder andere dat je samen met branche-genoten kennis uit kunt wisselen. “We creëren diverse events op zowel development- als op managementniveau. Ook om te kijken: hoe run je een goed team dat met het PHP-framework werkt? Waar moet je op letten?”, aldus Robert. “De eerste hackaton is net geweest en was een groot succes. De plannen voor een volgende hackaton komen eraan. Na de zomer staan er twee events en andere mooie events op de planning.”

Als je meer wilt weten of het lidmaatschap, kijk dan op Dutch Laravel Foundation. Bezoek de webpagina van True om meer te weten over Laravel hosting.

True Ligan
Managed hosting sinds 2000