Private cloud vs. on-premise: wat zijn de verschillen?

Private cloud vs. on-premise header image
Private cloud vs. on-premise header image
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Private cloud vs. on-premise: wat zijn de verschillen?

Private cloud en on-premise lijken in eerste instantie op elkaar, maar zijn zeer verschillend. In deze blog leggen we de belangrijkste verschillen tussen de twee termen uit.

Bekijk ook onze private cloud dienst

Tegenwoordig zitten we volop in de containerrevolutie en helpen platforms als Kubernetes met het orkestreren van containerapps, ongeacht in welke cloud deze staan. Hierdoor hoeven ontwikkelaars niet meer te wachten tot een server wordt geplaatst en kunnen zij snel en foutlozer nieuwe software leveren.

Dat was niet altijd het geval, nog niet zo heel lang geleden stonden bedrijven voor de keuze om software on-premise te hosten óf in de cloud. De ‘cloud’ was dan een virtuele server van een hostingprovider waar je data opsloeg en software beschikbaar maakte via het internet.

Al snel ontstonden er verschillende type clouds. De meningen over deze type clouds verschillen, maar ze komen je waarschijnlijk bekend voor: public cloud, private cloud en hybrid cloud. In deze blog zoomen we in op twee verschillende termen die in de basis op elkaar lijken: on-premise en private cloud.

In onze 📚 complete gids over managed hosting leggen we uit wat onze definities van de termen zijn.

Private cloud vs. on-premise

Wat is on-premise?

On-premise is de Engelse term voor software die op een locatie van een bedrijf wordt opgeslagen. Het wordt gekscherend ook wel de ‘server in de bezemkast’ genoemd.

Er was een tijd dat vrijwel ieder bedrijf een server of meerdere servers op locatie hadden staan. Dat kon op kantoor zijn, bijvoorbeeld in een serverruimte. Er zijn nog steeds bedrijven die zelf zo’n serverruimte hebben omdat zij bijvoorbeeld applicaties hebben die ze liever in eigen beheer hebben of omdat deze applicaties nog niet geschikt zijn voor cloudcomputing.

On-premise software wordt soms ook wel legacy software genoemd, omdat het vaak gaat om software die al wat langer meedraait in de organisatie. In sommige gevallen in het een enkele bare-metal server, andere bedrijven hebben er meerdere en gebruiken bijvoorbeeld virtualisatiesoftware om efficiënt on-premise software te hosten.

Wat zijn de voordelen van on-premise?

Er zijn vaak meerdere redenen waarom bedrijven kozen voor het zelf hosten van on-premises software:

Overzichtelijke kosten

Een belangrijke reden bij private cloud vs. on-premise zijn de kosten. Binnen de IT zijn er pakweg twee verschillende vormen van kosten: Capital Expenditure (CapEx) en Operational Expenditure (OpEx).

Bij CaPex-uitgaven zijn de kosten eenmalig. Je koopt bijvoorbeeld de server één keer en hoeft daarna geen uitgaven meer te doen omdat de server al is aangeschaft. Pas als de server stukgaat of toe is aan vervanging worden er nieuwe kosten gemaakt.

Bij OpEX-uitgaven zijn de kosten fluctuerend. In de meeste gevallen betaal je bij cloud computing niet eenmalig, maar een vast bedrag per maand op basis van wat je gebruikt.

Vrijwel alle kosten bij on-premise software vallen onder CapEx, waardoor de kosten voorspelbaar en overzichtelijk zijn. Bij cloud computing zijn de kosten vooraf moeilijker te voorspellen omdat er meer variabelen zijn.

Eigenaarschap en controle

Bij het hosten van on-premise software is de eigenaar volledig in controle over de software, de server en middleware zoals serversoftware en het besturingssysteem. Zij bepalen zelf wat er met de server gebeurt en wie er toegang heeft.

Vaak geeft dit bedrijven het gevoel dat zij grip hebben op alle aspecten van de hosting, waaronder de veiligheid van de serversoftware en de gehoste applicatie.

In werkelijkheid kost het beheren van een on-premise server ook veel tijd en is het niet per se veiliger dan de cloud. De on-premise server heeft namelijk ook onderhoud nodig. Denk aan een update van het besturingssysteem bij een beveiligingslek. Als dat niet snel genoeg gebeurt loopt het bedrijf risico om waardevolle data te verliezen.

Applicatie kan nog niet naar cloud

In sommige gevallen kiezen bedrijven voor on-premise omdat de software nog niet naar de cloud geplaats kan worden.

Dan gaat het bijvoorbeeld om een applicatie die verweven is met alle bedrijfsprocessen en daardoor moeilijk te migreren is. Denk aan een zelfontwikkelde applicatie, CRM-software, ERP-software of een financieel systeem.

De laatste jaren onderzoeken bedrijven steeds meer microservices. Met microservices kan een on-premise applicatie gedeeltelijk opnieuw gebouwd worden en kun je het gefaseerd naar de cloud brengen. In plaats van de hele applicatie in één stuk opnieuw te ontwikkelen of migreren worden eerst de belangrijkste delen van de applicatie gemaakt als microservices. Via hybride cloud diensten kan zowel de on-premise software als de nieuwe microservices naar behoren werken.

Echter, kost dit tijd van ontwikkelaars en vergt een andere manier van werken, bijvoorbeeld met Docker containers. Nog niet elk bedrijf is hier klaar voor of heeft de mensen in dienst, waardoor on-premise in die gevallen een betere optie is.

Wat is een private cloud?

Een private cloud lijkt in het beginsel op een on-premise omgeving. In beide gevallen is er namelijk sprake van hetzelfde uitgangspunt: de omgeving is écht alleen van het bedrijf – je hoeft de rekenkracht van de onderliggende server(s) niet met anderen te delen.

Toch is er een belangrijk verschil, namelijk de locatie. Een private cloud is namelijk een omgeving die buiten het bedrijf staat. Dat kan bijvoorbeeld bij een managed hosting provider zijn zoals True of bij een andere cloudserviceprovider. Alleen meestal niet bij een cloudprovider zoals Microsoft (Azure cloud, omdat die over het algemeen geen private cloud diensten aanbieden.

Wat een private cloud is, verschilt meestal per hosting- of cloudprovider. Bij True zien we private clouds als een platform dat bestaat uit een aantal (geclusterde) dedicated servers waar hele snelle virtuele servers op draaien. Deze omgeving is helemaal toegespitst op de applicatie die we erop hosten. Ook worden de onderdelen van de servers (zoals cpu en geheugen) niet gedeeld met anderen en staan alle servers gegarandeerd in Nederland.

Over het algemeen is dat ook zo bij andere hosting- en cloudproviders, als zijn er ook providers die een Virtual Private Server al een private cloud platform noemen.

Conceptuele schets van een virtual private cloud
Alles wat in een fysieke server zit, wordt nagemaakt in een virtuele server: van rekenkracht (cpu, geheugen) tot besturingsysteem en software die nodig is voor de hosting. Bij True hebben we de virtuele servers op onze fysieke servers geoptimaliseerd zodat ons private cloud platform de beste prestaties heeft.

 

📚 Leer meer over alle begrippen in de cloud en hostingwereld in onze complete gids over managed hosting

Wat zijn de voordelen van private cloud?

Dit zijn vaak redenen en voordelen waarom bedrijven een overstap willen makenm van on-premise naar private cloud.

Veel controle op kosten

De kosten van een private cloud zijn vaak variabel. Je betaalt voor wat je gebruikt aan rekenkracht en dienstverlening van de hostingprovider. Dit wordt ook wel Operational Expenditure (OpEx) genoemd.

OpEx maakt het aan de ene kant lastiger om kosten in te schatten omdat het gebruik kan variëren. Aan de andere kant het kosten eenvoudiger te minimaliseren zijn, omdat het gebruik van de resources ook terug te schroeven is. Als een bedrijf bijvoorbeeld minder resources nodig heeft dan geschat, of op bepaalde bedrijfsonderdelen moet besparen, is het mogelijk om op de kosten van een private cloud te besparen.

Daarnaast is er voor het beheer van on-premise software nodig om een systeembeheerder in dienst te hebben. Die kosten hoef je niet meer te maken bij een private cloud, omdat de hostingprovider talloze systeembeheerders in dienst hebben. Zij houden de private cloudomgeving nauwlettend in de gaten met monitoringtools. Daardoor krijgen zij onder andere meldingen als er te veel resources worden gebruikt of als er beveiligingslekken zitten in software.

Prestaties

De hostingprovider van een private cloud heeft vaak veel ervaring met het optimaliseren van de prestaties van een applicatie. Omdat zij dit voor meerdere partijen doen kunnen zij deze best-practices ook toepassen op jouw private cloudomgeving.

Bij True hebben we jarenlange ervaring met de grootste websites en bedrijfsapplicatie van Nederland. Dat is een van de redenen waarom een platform zoals AMBER Alert blijft draaien terwijl er miljoenen mensen de website bezoeken.

Data in Nederland

De meeste private clouds staan in het land van de hostingprovider waarmee je zaken doet. Voor bedrijven of organisaties die met gevoelige gegevens werken is dit een must. Een zorginstelling moet bijvoorbeeld data opslaan in Nederland.

Bij een private cloud blijven de gegevens opgeslagen in het land waar de hostingprovider zich bevindt.

Private cloud vs. on-premise verschillen

Een private cloud vs. on-premise verschillen meestal op het vlak van setup en configuraties, het beheren van het netwerk en de infrastructuur, schaalbaarheid van de resources en het verschil in de kosten (CapEx vs. OpEx).

Hieronder een korte samenvatting:

Setup en configuratie

Bij een on-premise omgeving moet een systeembeheerder die werkzaam is voor jouw bedrijf zelf de server inrichten. Dat houdt in: zelf de server plaatsen, zelf een besturingssysyteem installeren en updaten, zelf de webserversoftware en databasesoftware inrichten en installeren en zelf voor de beveiliging zorgen.

Bij een private cloud neemt de hostingprovider dit voor rekening. De hostingprovider heeft meerdere specialisten in dienst die dit allemaal voor je regelen.

Infrastructuur managen

Bij een on-premise omgeving is de systeembeheerder vaak ook een netwerkspecialist, want naast de server moet ook de infrastructuur beheerd worden. Dat betekent dat vaak alle hardwarematige vraagstukken zoals de aanschaf en onderhoud van fysieke servers, switches, netwerkkabels en serverkabinetten bij deze persoon terecht komen.

Bij een private cloud wordt de infrastructuur beheerd door de hostingprovider of bij het datacenter waar de hostingprovider de datacenterruimte huurt.

Schaalbaarheid van resource

Het toevoegen van nieuwe servers of andere hardware (cpu, geheugen) moet vaak handmatig gebeuren bij een on-premise omgeving. Een systeembeheerder moet dit handmatig toevoegen.

Bij een private cloud is dit vaak via software te regelen. Bijvoorbeeld via een self-service tool of via een ticketsysteem. De hostingprovider zorgt ervoor dat de nieuwe resources toe worden gevoegd. Vaak geautomatiseerd, dus efficiënter.

Verschil in kosten

Bij on-premise zijn de kosten vaak eenmalig en vooraf goed te berekenen (CapEx). Bij private cloud zijn de kosten variabel en vaak op maandelijkse basis. Je betaalt op basis van wat je gebruikt (OpEx).

Bij een private cloud ontstaat er over het algemeen meer flexibiliteit. Als je tijdelijk minder resources nodig hebt dan kun je dit vaak maandelijks bepalen. Hierdoor ontstaat er meer controle over de kosten.

Conclusie

Bedrijven kiezen vaak voor on-premise omdat zij controle willen hebben, maar beseffen vaak niet dat er ook risico’s bij komen kijken om het zelf te beheren of dat zij juist kosten kunnen besparen met een private cloud.

Bedrijven die software nog niet naar de cloud kunnen brengen, kunnen vaak ook gefaseerd terecht naar een private cloud. Er zijn veel mogelijkheden om ook de wat oudere legacysoftware onder te brengen naar een cloud, bijvoorbeeld met microservices. Een private cloud opent simpelweg veel meer deuren en mogelijkheden.

Bekijk onze Managed Cloud diensten
True Ligan
Managed hosting sinds 2000