Net zoals alle andere Microsoft-evenementen was Microsoft Ignite 2020 dit jaar volledig digitaal. Ignite staat jaarlijks in het teken van ontwikkelingen die relevant zijn voor het partnernetwerk van de techgigant uit Redmond. Met talloze nieuwtjes was zelfs de digitale versie een geslaagde editie. We beschrijven een paar van de interessantste ontwikkelingen voor je in deze blogpost.
Azure Cosmos DB biedt serverless functies aan
Azure’s database voor grote hoeveelheden data, Azure Cosmos DB, gaat weer een stapje verder. De dienst biedt vanaf nu ook serverless opties aan voor database-operaties. Op basis van een het bekende consumptie-model (je betaalt voor wat je gebruikt) kunnen developers nu op klein schaal delen van applicaties onderbrengen. Volgens Microsoft is het ideal voor kleine workloads die af en toe flink wat verkeer te verwerken krijgen, maar die niet veel vereisen van de prestaties.
Meer informatie: https://aka.ms/AA9gi0z
Azure SQL Edge nieuwe engine voor Internet of Things gateways en edge computing
Het nieuw geïntroduceerde Azure SQL Edge is een ‘data engine’ voor Internet of Things gayeways en edge-apparaten. In het kort houdt dit in dat de nieuwe software geschikt is voor het opslaan van data binnen Internet of Things omgevingen. Azure SQL Edge werkt zowel in connected als in disconnected omgevingen. De nieuwe data engine is gebaseerd op hetzelfde fundament als SQL Server en Azure SQL, waardoor het voor SQL ontwikkelaars een kleine stap is om naar edge computing te gaan.
Meer informatie: https://aka.ms/AA9gi03
Nieuwe Availability Zones: Canada Central en Australia East
Azure heeft verschillende ‘Availability Zones’ over de hele wereld. Deze zones zijn heel plat gezegd datacenterlocaties waar de infrastructuur van Azure voor je wordt gemanaged. Het voordeel van meerdere Availability Zones is dat je een geo-redundante applicatie kunt runnen, wat de uitval van je applicatie aanzienlijk vermindert. Een ander voordeel is dat de kosten per regio kunnen verschillen, waardoor het interessant wordt om hier goed onderzoek naar te doen. In september zijn er twee van zulke zones bijgekomen, namelijk Canada Central en Australia East. In totaal heeft Microsoft nu 14 Availability Zones om uit te kiezen.
Meer informatie: https://aka.ms/AA9g2s7
.NET 5 Release Candidate op 10 november
Het nieuwe .NET framework, versie 5, is al enige tijd in ontwikkeling. Met het .NET framework kunnen ontwikkelaars applicaties maken voor desktop, mobiel en voor het web. De nieuwe versie van het framework integreert de Core en de standaardversie nog beter met elkaar, waardoor het framework een stuk moderner wordt. Het is onder andere mogelijk om met microservices te ontwikkelen.
Op Ignite werd bekendgemaakt dat de ‘Release Candidate’ van .NET 5 op 10 november wordt gelanceerd. Een release candidate kun je vertalen als een versie die kandidaat is voor de uiteindelijk versie. Als het goed is zijn veel bugs en kinderziektes er al uit gehaald. Een release candidate meestal nog wel een bèta, dus helemaal definitief is het nog niet.
Meer informatie: https://aka.ms/AA9g2s4
Lees ook: .NET Core vs. NET Framework: wanneer kies je welk framework?
GitHub Actions voor Azure’s App Service
Azure App Service is de dienst waarmee je websites en webapplicaties kunt hosten met behulp van de Azure infrastructuur. Omdat steeds meer ontwikkelaars herhalende taken willen automatiseren binnen de App Service, komt Azure met een GitHub Actions integratie.
Met GitHub Actions wordt het mogelijk om een geautomatiseerde workflow te creëren. Als een ontwikkelaar bijvoorbeeld een nieuwe pull request, commit of andere actie in de GitHub repository doorvoert, kan dit automatisch worden doorgeschoten naar de Azure App Service. Daarmee is het proces voor Continuous Integration en Continuous Deployment binnen Azure een stuk efficiënter en soepeler te regelen.
Lees ook: Continuous Integration, Continuous Delivery en Continuous Deployment (CI/CD) uitgelegd
Azure & Datadog integratie
Het monitoren van applicatiemetrics wordt een steeds belangrijker onderdeel van moderne webapplicaties. Omdat er veel ‘bewegende onderdelen’ in een applicatie kunnen zitten, wordt ook het oppervlakte van mogelijke fouten groter. Dat wil je dus in de gaten houden en dat doe je met monitoringsoftware.
Een van de populairste monitoringstacks op dit moment is Datadog. Deze monitoringsoftware houdt onder andere de application performance metrics in de gaten voor cloudgebaseerde applicaties. In oktober zullen zij hun software beschikbaar stellen via de Azure Marketplace, waardoor het monitoren van Azure workloads een stuk soepeler zal gaan.
Met de integratie is bijvoorbeeld real-time in de gaten te houden of gemigreerde data de performancetargets haalt. Het fijne aan Datadog is echter dat het ook metrics kan verzamelen van verschillende omgevingen, bijvoorbeeld van een private cloud of (managed) hostingomgeving. Daardoor is er een volledig scope in kaart te brengen van het applicatielandschap binnen je organisatie.
Meer informatie: https://aka.ms/AA9g2rp
Azure workloads runnen in elke infrastructuur met Azure Arc
Steeds meer bedrijven adopteren een hybride cloudstrategie. Met Azure Arc wordt het mogelijk om dit operationeel voor elkaar te krijgen. Op Microsoft Ignite 2020 zijn een paar nieuwe mogelijkheden van de dienst bekendgemaakt. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om Azure Arc nu ook in te zetten voor (on-premise) Windows- en Linux productieservers via het Azure Management portaal. Hierin zijn ook zaken te regelen zoals Azure Policy, waarbij configuraties in te stellen zijn die in lijn zijn met de compliancerichtlijnen van je organisatie.
Ook zijn softwarestacks zoals Azure Security Center, Azure Monitor en Update Management vanuit een enkel controlepaneel in te regelen voor de omgevingen.
Tot slot is de public preview voor Azure Arc in combinatie Kubernetes en SQL Server gestart.
Meer informatie: https://aka.ms/AA9g2qb
Book of News
Er was ook veel informatie te vinden over Microsoft 365, Microsoft Teams en Windows Virtual Desktop. Wil je al het nieuws van Microsoft Teams bekijken? Lees dan de speciale Book of News sectie op de website van het evenement.