Azure Stack HCI: met deze kennis kan jij aan de slag. Hyperconverged infrastructuur is een onderwerp dat al langer veel aandacht krijgt. Ook Microsoft speelt hierop in en biedt onder meer Azure Stack HCI aan. In dit blog lees je wat Azure Stack HCI is, welke voordelen het biedt en hoe jij hiermee aan de slag kunt.
Wat is Azure Stack HCI?
IT-infrastructuur bestaat uit verschillende componenten, die traditioneel zijn ondergebracht in verschillende apparaten. Zo zorgt doorgaans een server voor de rekenkracht, storage-apparatuur voor de opslagruimte en netwerkapparatuur voor netwerkfunctionaliteiten. Deze componenten zijn over het algemeen afkomstig van verschillende leveranciers, wat voor complexiteit zorgt. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat de verschillende componenten optimaal samenwerken? En hoe achterhaal je de exacte oorzaak van eventuele prestatieproblemen waar je onverhoopt tegenaan loopt?
Hyperconverged infrastructuur zoals Azure Stack HCI neemt deze complexiteit in belangrijke mate weg. De technologie integreert compute, storage en networking in één hardwarematige toepassing. Als gebruiker heb je hierdoor geen omkijken meer naar de individuele componenten en beschikt over één geïntegreerd geheel. Dit biedt belangrijke voordelen. Zo weet je zeker dat alle componenten optimaal met elkaar samenwerken. Ook ga je in zee met slechts één leverancier en hebt hierdoor ook één aanspreekpunt voor vragen of onverhoopte problemen.
Waarvoor kun je Azure Stack HCI gebruiken?
Azure Stack HCI en andere hyperconverged infrastructuur kan je voor allerlei toepassingen inzetten. Denk hierbij aan:
Meerdere vestigingen en edge-locaties
In sommige gevallen wil je workloads op meerdere locaties beschikbaar maken. Bijvoorbeeld indien jouw organisaties over meerdere locaties beschikt of werkt met edge-locaties. Bij edge coputing wordt informatie aan de rand van het netwerk verwerkt. Data wordt hierdoor dichter bij de bron verwerkt, wat voor kortere reactietijden zorgt. Hyperconverged infrastructuur maakt dit op betaalbare wijze mogelijk.
Doordat alle benodigde componenten in de hyperconverged appliance zijn geïntegreerd is de hoeveelheid vereiste hardware minimaal, waardoor ook de initiële investering laag blijft. Dit maakt Azure Stack HCI een interessante optie voor onder meer winkelketens, grote bedrijven met meerdere vestigingen en organisaties die met edge-locaties werken.
Virtual desktop infrastructure
Met behulp van virtual desktop infrastructure (VDI) technologie kunnen organisaties virtuele desktops beschikbaar stellen aan gebruikers. Dit biedt belangrijke voordelen. Zo kunnen gebruikers vanaf iedere locatie bij hun vertrouwde werkomgeving en data, terwijl de IT-afdeling meer grip houdt op de veiligheid van de werkomgeving van bijvoorbeeld thuiswerkers.
Hyperconverged infrastructuur kan een ideaal en betrouwbaar platform vormen voor VDI. Zo zijn de hardwarevereisten van VDI doorgaans proportioneel aan het aantal gebruikers dat gebruik maakt van desktopvirtualisatie. Met behulp van Azure Stack HCI kan je de beschikbare hardwarematige resources eenvoudig en nauwkeurig afstemmen op de vereisten van de VDI-omgeving. Zo heb je altijd voldoende capaciteit beschikbaar, maar voorkom je overdimensionering van hardware.
Microsoft SQL Server
Microsoft SQL Server kent standaard al een hoge beschikbaarheid. Hyperconverged infrastructuur vergroot deze veerkracht verder met behulp van virtualisatie. Zo wordt zowel de hypervisor, besturingssysteem van de host en databaseserver bij hyperconverged infrastructuur geleverd door dezelfde vendor. Dit biedt belangrijke voordelen, onder meer bij het hosten van een SQL Server. Zo is de onderliggende code hierdoor geoptimaliseerd voor prestaties. Loop je daarnaast onverhoopt tegen problemen aan? Dan kan je hiermee bij een vaste partij terecht.
Data-opslag
Ook voor data-opslag is hyperconverged infrastructuur een aantrekkelijke optie. Azure Stack HCI helpt bij het aanleveren van bestanden met een hoge schaalbaarheid, optimale prestaties en maximale beschikbaarheid. Onder meer dankzij het gebruik van gevalideerde hardware die kan worden geoptimaliseerd voor onder meer snelheid of verhouding tussen prestaties en kosten.
Azure Stack HCI maakt gebruik van storagevirtualisatie. De oplossing creëert een pool van lokaal aangesloten opslagmedia tegen aanzienlijk lagere kosten dan traditionele storage area network (SAN) of network-attached storage (NAS) arrays.
Trusted enterprise virtualization
Trusted enterprise virtualization is een aanpak waarbij applicaties met zowel een hoge veiligheid als hoge beschikbaarheid worden gehost in virtuele machines (VM’s). Hyperconverged infrastructuur ondersteunt trusted enterprise virtualization.
Azure Stack HCI levert op basis van virtualisatie-gebaseerde security (VBS) een veilige infrastructuur voor workloads. VBS zet de Hyper-V hypervisor in het voor het creëren van een veilige enclave in het geheugen. Security-gevoelige verwerkingen worden uitgevoerd in deze enclave en zijn daardoor gescheiden van het reguliere besturingssysteem. Mocht bijvoorbeeld malware onverhoopt toegang krijgen tot het besturingssysteem voorkomt de hypervisor dat code kan worden uitgevoerd. Dit reduceert de impact aanzienlijk.
Azure Stack HCI, Stack Hub en Azure: wat is het verschil?
Microsoft biedt zowel Azure, Stack Hub als Azure Stack HCI aan. Hoewel allen gebruik maken van hetzelfde applicatiemodel, identieke self-service portals en dezelfde API’s, zijn er belangrijke verschillen. We zoomen in op de verschillen tussen Azure Stack HCI, Stack Hub en Azure.
Azure
Microsoft Azure is een cloud computing-platform waarmee Microsoft bedrijven ondersteunt bij hun bedrijfsvoering. Azure geeft hen de mogelijkheid tot het bouwen, beheren en uitrollen van apps. Het platform biedt uiteenlopende tools en frameworks die je hierbij ondersteunen.
Azure Stack Hub
Azure Stack Hub is een uitbreiding op Azure waarmee je de wendbaarheid en innovatiesnelheid van cloud computing naar een on-premises omgeving brengt. Azure Stack Hub wordt lokaal uitgerold en maakt de tools die we kennen uit Azure beschikbaar in een on-premises omgeving, die zelfs offline kan zijn.
Azure Stack HCI
Azure Stack HCI is een hyperconverged cluster op basis van gevalideerde hardware voor het draaien van Windows en Linux workloads. Alle benodigde hardwarecomponenten zijn hierbij geïntegreerd in één toepassing. Dit vereenvoudigt het beheer, zorgt voor optimale prestaties en verhoogt de betrouwbaarheid.
Azure Kubernetes Service on Azure Stack HCI
Net als menig ander dienst van Microsoft kent ook Azure Stack HCI veel integratiemogelijkheden. Een voorbeeld is Azure Kubernetes Services (AKS). Deze dienst automatiseert het draaien van applicaties in containers op schaal. De oplossing helpt je hiermee eenvoudig op weg met het implementeren en beheren van containertoepassingen. Azure Kubernetes Service on Azure Stack HCI is een on-premises implementatie van AKS.
Azure Kubernetes Service on Azure Stack HCI vereenvoudigt het configureren van Kubernetes op Azure Stack HCI. Zo helpt AKS je onder meer bij het op schaal uitrollen van containers naar Kubernetes clusters die op het Azure Stack HCI-cluster draaien. Ook kan je eenvoudig nodes toevoegen aan of juist verwijderen uit een Kubernetes cluster. Azure Kubernetes Service on Azure Stack HCI verzorgt daarnaast geautomatiseerde updates voor de Kubernetes implementatie.
Zelf aan de slag met Azure Stack HCI
Wil je zelf met Azure Stack HCI aan de slag? Verschillende bronnen helpen je op weg. Zo biedt Microsoft een handige gids aan, waarmee je onder meer leert over het opzetten van een Azure Stack HCI-cluster en het aanmelden hiervan bij Azure.
Deze video leert je onder meer hoe je met Azure Stack HCI aan de slag kunt en hoe het precies zit met kosten. In de video – opgenomen op Microsoft Ignite Live 2019 – geeft Cosmos Darwin van het Azure Stack HCI-team een duidelijke en informatieve uitleg over de oplossing.
Wil je daarnaast aan de slag met Azure Kubernetes Service op Azure Stack HCI? Matt McSpirit, Senior Program Manager Azure Customer & Partner Engineering bij Microsoft helpt je hiermee op weg. In een video leert McSpirit je alles over onder meer Azure Stack HCI, hoe je deze kunt uitrollen en configureren, en de integratie met Azure.
Wil je tot slot meer kennis opdoen over Microsoft Azure? Met de online cursus Azure Fundamentals leer je in ongeveer 9 uur de basis van Microsoft Azure.