Bouw aan performance van je e-commerce applicatie post-COVID

e-commerce post-COVID
e-commerce post-COVID
Home / Blog & Nieuws / Managed hosting / Bouw aan performance van je e-commerce applicatie post-COVID
Ambities voor je e-commerce gefocusde organisatie maximaal schalen? Bouw aan performance en schaalbaarheid, voor een future-proof organisatie in post-COVID tijden. In deze blog zoomen we in hoe je daar aan kunt werken.

Een stabiele, future-proof e-commerce platform bouw je op deze fundamenten: performance, schaalbaarheid, stabiliteit en continuïteit, kennis en expertise gebonden aan je organisatie, en een tech stack die omnichannel mogelijk maakt. In deel 1 zoomen we in op het fundament van stabiliteit, continuïteit en tech kennis.

Bouwen aan performance van je e-commerce platform

Een webshop heeft 3 seconden om een bezoeker vast te houden. Duurt het langer, dan haakt meer dan de helft van de bezoekers af. En als een webshop langzamer laadt, daalt ook het aantal conversies en het conversiepercentage. Ook laadtijden van API calls en betalingen spelen daarin een rol. Onzekerheden over conversies en daarmee potentiële omzet betekent voor zowel webshops als e-commerce platforms de performance in de gaten houden en optimaliseren waar nodig.

Voordelen van een hogere performance

Een webshop of e-commerce platform met een hogere performance levert meer conversies op, en daarmee potentiële omzet, van jouw organisatie of die van de gebruikers van je platform of applicatie. Dat zit onder meer in:

  • een betere user experience, zowel voor webshop-bezoekers als gebruikers van je e-commerce platform;
  • dat kan leiden tot meer terugkerende bezoekers en herhaal-aankopen;
  • een betere vindbaarheid in Google: laadtijden zijn onderdeel van de Core Web Vitals;
  • een lager bouncepercentage en daardoor meer verkeer en kans op conversies;
  • minder gebruik van webserver-resources;
  • 32% minder bounce als je webapplicatie of webshop met 1 seconde laadt in plaats van 3 seconden.
Bouwen aan performance betekent minder bounce en minder gebruik van webserver-resources

Hoe bouw je met je tech stack aan performance?

Een webshop of webapplicatie kan langzamer laden door bijvoorbeeld:

  • niet-geoptimaliseerde code;
  • niet-geoptimaliseerde databases of onvoldoende database-performance;
  • onvoldoende hardware resources (denk aan CPU of RAM);
  • of een langzame netwerkconnectie van de servers.

Op de eerste na vallen de andere elementen onder de infrastructuur van je e-commerce platform. De prestaties van een webomgeving zijn sterk afhankelijk van de database-performance. Voor de gehele omgeving geldt dat zowel de fysieke plek van je hosting, de netwerkconnecties van servers als resources daarbij een rol spelen. Managed hosting bij True betekent een optimale hosting om de performance van je e-commerce platform of webshop te verhogen. Engineers van True hebben jarenlange expertise in het combineren van virtuele servers, private cloud en public cloud. Met onze managed services profiteer je van uitgedokterde formules en optimalisaties.

Onverwachte piek opvangen door geoptimaliseerde hosting

Vóór de coronapandemie wist Fletcher Hotels vrijwel precies wanneer ze een piekmoment konden verwachten. Bijvoorbeeld bij het versturen van een nieuwsbrief of aanzetten van een campagne. De pandemie zorgde echter voor pieken die de keten niet als zodanig had verwacht. Dat merkte Fletcher ook als het aankwam op de eigen website.

Vlak na het begin van de lockdown ondervond Fletcher Hotels een digitale stormloop in tijden van toch al toenemend websiteverkeer. De flexibiliteit van schaalbare hosting zorgde voor uitkomst. Een vernieuwde webomgeving, in combinatie met schaalbare hosting, vangt structurele en onverwachte piekmomenten in bezoekersaantallen en boekingen op. Lees hier meer over hoe Fletcher en True dat voor elkaar hebben gekregen.

Bouwen aan schaalbaarheid van je e-commerce tech stack post-COVID

Zorgen voor wendbaarheid in een post-COVID wereld, of tijdens een calamiteit of oorlog, vraagt om moderne applicaties en platformen. Ze bewegen eenvoudiger mee en kansen die je spot, zijn sneller in features uit te rollen. Met een hogere doorvoersnelheid kun je je platform slimmer opschalen wanneer dat nodig is.

Voordelen van schaalbaarheid post-COVID

Schaalbaarheid en wendbaarheid van je e-commerce tech stack zorgen voor:

  • precies de juiste en voldoende resources en capaciteit van IT-infrastructuur op het juiste moment;
  • snel opschalen als het moment erom vraagt en ook snel weer kunnen afschalen;
  • platformen die net zo snel kunnen groeien als dat je organisatie doet;
  • meekomen met nieuwe of veranderende eisen uit de markt of door wet- en regelgeving;
  • een proces waarmee features sneller te releasen zijn, vooroplopend op vraag van de markt.

Hoe bouw je met je tech stack aan schaalbaarheid?

Applicatiemodernisatie speelt een grote rol voor webshops of e-commerce platformen die aan een (grotere) voorsprong bouwen. Het gaat daarbij over de verschuiving van “traditionele” architectuur van je e-commerce platform naar moderne manieren met gebruik van cloud native technologie. Daarbij kun je deels je legacy applicatie gebruiken naast een moderne applicatie, of je legacy applicatie geheel uitfaseren.

Schaalbaarheid in je IT-infrastructuur zit bijvoorbeeld in:

  • load balancers die binnenkomend verkeer op de slimste manier verdelen
  • serverclusters ontworpen voor maximale schaalbaarheid en flexibiliteit
  • monitoring op capaciteit en snel schakelen om de continuïteit te waarborgen

Legacy uitfaseren door er een moderne applicatie naast te draaien

Prijsvrij, een online reisbureau, heeft twee typen applicaties naast elkaar draaien. Cloud native techologie geeft de organisatie meer flexibiliteit. Voortdurende lockdowns of intelligente openingen van Nederland tijdens de coronapandemie gaven zeer onverwachte moment van piekverkeer op de website. Vaste seizoenen waarin consumenten hun vakantie boeken, bestonden niet meer. Al voor de coronapandemie is de organisatie aan de slag gegaan met Kubernetes, voor een los project dat naast de huidige systemen draait. Beide systemen zijn wel aan elkaar gekoppeld, om gelijk door te groeien en Kubernetes verder te omarmen. Werken met gecontaineriseerde applicaties, microservices en Kubernetes vraagt de nodige kennis-ontwikkeling bij developers van de organisatie. Dat gaat Prijsvrij een stuk makkelijker af dankzij de inzet van engineers van True en kennisdeling.

Daniëlle van Gils
Content Marketeer