Op dinsdag 9 maart organiseerde True in samenwerking met Microsoft & VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) een webinar over hoe je als gemeente of applicatieontwikkelaar aan de slag kunt met Common Ground. Onze eigen Solutions Architect Marijn de Vlieger vertelde in dit webinar meer over de Signalen-Applicatie.
De Signalen-Applicatie is ontwikkeld op basis van de Common Ground principes een landelijke open-source service voor onder andere het registeren en het afhandelen van meldingen signalen vanuit de openbare ruimte.
Lees ook: "Common Ground: constante innovatie in overheidsvernieuwing"
Wat is de Signalen-Applicatie?
De Signalen-Applicatie is initieel ontwikkeld in Amsterdam om het makkelijker te maken om meldingen van overlast in publieke ruimtes te verbeteren. Hierbij kun je denken aan meldingen over volle afvalcontainers, losse stoeptegels en verzakkende kadewanden. Maar denk ook aan overlast bij het café om de hoek of het melden van overtredingen van de coronaregels.
Om dit systeem zo effectief en klantvriendelijk mogelijk te maken, maakt deze gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Dit betekent dat bij een melding direct een aantal gerichte vragen worden gesteld. Bij een melding over een overvolle afvalcontainer volgt bijvoorbeeld een kaart waarop je kunt aangeven over welke container(s) het precies gaat. Bij een melding over personen worden vervolgvragen gesteld over het signalement. De kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat meldingen op de juiste manier worden doorgegeven en en direct ook verwerkt worden in het taaksysteem van de vuilophaaldienst of de politie.
Gezien het succes bij de gemeente Amsterdam waren meer gemeenten geïnteresseerd in de Signalen-Applicatie. Daarom heeft VNG Realisatie de applicatie – in samenwerking met de gemeenten Den Bosch & Almere en de Foundation for Public Code – overgezet naar de Common Ground omgeving. Dit had als doel om de drempel om de applicatie te (gaan) gebruiken zo laag mogelijk te maken.
Het webinar “Aan de slag met Common Ground” gemist?
Behoud de volledige regie over je infrastructuur met een eigen Azure-subscription
Eind vorig jaar heeft VNG Realisatie bij True aangeklopt voor wat uiteindelijk intern “Signalen-as-a-Service” is gaan heten. De uitdaging was om de applicatie op een laagdrempelige manier uit te rollen op een uniform platform en af te nemen op basis van een raamwerkcontract volgens de Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT). Hierbij hebben de gemeenten de volledige controle.
Vervolgens is de keuze gemaakt om dit in te gaan richten op basis van Azure Kubernetes Service (AKS). Het grote voordeel hiervan is dat gemeenten hun eigen Azure-subscription kunnen gebruiken. Dit betekent dat gemeenten het beheer van hun Azure Tenant volledig in eigen beheer houden en zo de regie houden op de eigen infrastructuur. Wel kunnen gemeenten een andere partij vragen om het beheer van de techniek op zich te nemen. Hierdoor kunnen gemeenten gemakkelijk een Common Ground applicatie in gebruik nemen.
Signalen is een Haven-applicatie. Haven is zelf in een aantal eenvoudige stappen uit te rollen binnen Azure. Meer informatie hierover lees je op de website van Haven.
Een veilige en gecontroleerde uitrol van de Signalen-Applicatie
Op basis van Haven’s stappenplan hebben de engineers van True een pipeline opgebouwd waarmee een Haven-cluster gemakkelijk uitgerold kan worden binnen een Azure-subscription. Tegelijkertijd wordt ook alle benodigde infrastructuur die de applicatie nodig heeft opgezet, denk hierbij aan onder andere de databases. Op deze manier zorgen we ervoor dat de hele infrastructuur voldoet aan op zijn minst de Baseline Informatiebeveiliging Overheid.
Een belangrijk voordeel van deze deployment aanpak is dat hiermee een veilige en gecontroleerde uitrol van de Signalen-Applicatie uitgevoerd kan worden. Hierbij wordt ook bij elke uitrol of wijziging gecontroleerd of de applicatie containers – die de ontwikkelaars aanleveren – nog steeds voldoen aan de gangbare veiligheidsnormen. Zo wordt de drempel om Signalen in verschillende gemeenten los van elkaar in te zetten zo laag mogelijk.
Voor meer informatie over de Haven standaard, zie de website van Common Ground.