Hoge prestaties, cloud-native technologie en DevOps kenmerken het cloudlandschap het komende jaar
Dit artikel werd eerder gepubliceerd in de papieren versie van CloudWorks.
Veel trends die in 2019 kenmerkend waren voor de cloud, zetten ook in 2020 door. Zo blijven gebruikers van webshops, websites en bedrijfsapplicaties steeds hogere eisen stellen aan de prestaties van applicaties, wat het selecteren van de juiste cloudomgeving van kritiek belang maakt. Ook neemt DevOps verder in populariteit toe, waarbij steeds vaker wordt samengewerkt met externe partijen. Kilian Drewel, trendwatcher en marketeer bij hostingprovider True onderzocht de belangrijkste cloudtrends voor 2020 en zet ze op een rij.
Bekijk onze Managed Cloud diensten
Hogere eisen aan prestaties
In de hedendaagse 24-uurs economie gaan de ontwikkelingen in rap tempo. Consumenten zijn kritisch en verwachten dat websites en webapplicaties snel werken. Als dat niet het geval is, vertrekken zij al snel naar de concurrent of raken geïrriteerd. Op de bedrijfsvloer is dat niet anders; werknemers verwachten dezelfde gebruikservaring te ontvangen die zij als consument gewend zijn. Technologie moet soepel werken, intuïtief zijn en vooral de productiviteit niet remmen.
Het belang van prestaties was voor veel bedrijven de afgelopen jaren al een belangrijke focus. Cloud speelt hierbij een belangrijk rol. Drewel: “Het is eigenlijk geen nieuwe trend meer, maar nog altijd een aandachtspunt. Zeker nu het vrij eenvoudig is om zelf een applicatie eindeloos te tweaken. Bij de meeste cloudproviders kunnen ontwikkelaars met een paar klikken exact samenstellen wat ze nodig hebben qua aantallen virtual machines, cpu’s en geheugen.”
Volgens Drewel is het afstemmen van de applicatie op de cloudinfrastructuur specialistisch werk. “Laat bijvoorbeeld een cloud of solutions architect meekijken naar de benodigde capaciteit van een applicatie, zo houdt uw ontwikkelaar meer tijd over voor daadwerkelijk ontwikkelen. Maar bespreek met deze persoon zeker ook de bedrijfsplannen. Verwacht uw bedrijf bijvoorbeeld een groei in aantallen gebruikers? Dan is het verstandig om uw cloudinfrastructuur daarop af te stemmen.”
Groei cloud-native diensten
In 2019 konden we er eigenlijk al niet meer omheen, en dat geldt ook voor 2020: hyperscale cloudproviders zoals Azure, Google en Amazon Web Services. “We zien dat deze partijen enorm veel marktaandeel winnen. Vaak bieden hyperscalers kant-en-klare componenten, die u in elkaar kunt klikken om voor uw applicatie een cloudomgeving te creëren en daarmee de prestaties te optimaliseren. Dit klinkt eenvoudig, maar brengt in de praktijk complexiteit met zich mee”, licht Drewel toe.
“Waar u vroeger het misschien redde met een aantal virtual machines en een geclusterde omgeving, zijn clouddiensten tegenwoordig steeds meer gefragmenteerd en zijn het allerlei losse onderdelen in één grote bewegende machine.” Als voorbeeld noemt Drewel cloudtechnologieën zoals (Docker) containers en Kubernetes. “Deze technologieën zijn geboren in het cloudtijdperk. Ze zorgen ervoor dat ontwikkelaars sneller nieuwe functies kunnen leveren, applicaties efficiënter omgaan met cloudresources en het vrijwel niet meer uitmaakt welk onderdeeltje van de applicatie waar staat.”
Het voordeel van deze relatief jonge clouddiensten is dat ontwikkelaars op een haast microscopisch niveau kunnen bepalen hoe de cloudresources ingezet worden. “Hier zit gelijk ook een nadeel. Ontwikkelaars kunnen hierdoor verdrinken in allerlei microbeslissingen, waardoor er minder tijd overblijft voor de ontwikkeling van de applicatie. Snel en efficiënt het softwareproduct naar de markt brengen komt daardoor in gevaar.”
DevOps nog altijd populair
Een trend die aansluit op het sneller leveren van nieuwe functionaliteiten is DevOps, een combinatie van development en operations. De populariteit neemt in 2020 verder toe. Bij DevOps wordt met behulp van kortere ontwikkelcycli en door vaker tussentijdse versies van software op te leveren een applicatie ontwikkeld die nauw aansluit bij de businessdoelstellingen. “In sommige gevallen kiezen bedrijven voor gecombineerde functies, waarbij daadwerkelijk een DevOps engineer wordt ingezet. U kunt echter ook denken aan een samenwerking met een externe partij die ontwikkelaars ondersteunt, zodat zij zich volledig kunnen richten op softwareontwikkeling. We verwachten dat deze laatste vorm van DevOps in 2020 aan populariteit wint.”
Wel benadrukt Drewel dat voor ieder bedrijf DevOps een andere lading heeft. “Het is nogal een containerbegrip. Het wordt dus belangrijk om te definiëren wat dit exact voor uw organisatie inhoudt. Wat houdt het grijze gebied tussen ontwikkeling en systeembeheer in?”
Schaarste op de arbeidsmarkt
“Talent wordt elk jaar schaarser en schaarser. Dit geldt zeker voor moeilijk te in te vullen competenties als software developer, cloud engineer of DevOps engineers. Door op het gebied van DevOps samen te werken met een externe partij kunnen talentvolle ontwikkelaars efficiënter worden ingezet. ”
Om talent te binden is het daarnaast van belang functies zo aantrekkelijk mogelijk te maken. “Ontwikkelaars willen innovatieve software ontwikkelen, maar zijn in de praktijk veel tijd kwijt aan andere zaken. Een externe partij kan er dus ook voor zorgen dat ontwikkelaars meer tijd hebben om te ontwikkelen, wat hun functie aantrekkelijker maakt.”
Legacy applicaties leveren uitdaging op
Veel bedrijven hebben nog altijd te kampen met legacy-applicaties. Deze verouderde applicaties zijn vaak ontwikkeld op een monolithische architectuur en hierdoor moeilijk te migreren naar de cloud. “We zien al jaren dat bedrijven legacy applicaties ombouwen naar microservices en deze trend zullen we ook meer zien in 2020. Applicaties worden hierbij opgedeeld in verschillende losse functionaliteiten, ook wel microservices genoemd. De applicatie bestaat hierdoor in feite uit een reeks functionaliteiten die individueel opereren en nauw met elkaar samenwerken.”
Deze werkwijze maakt het mogelijk om elke applicatiefunctie onafhankelijk van elkaar te schalen. Hierdoor kunt u infrastructuur efficiënter inrichten voor elke applicatie. “Een niet-kritische component van een applicatie kan bijvoorbeeld prima in de public cloud worden gehost, terwijl veel bedrijven de inlogfunctionaliteit bijvoorbeeld liever in een private cloud of on-premises omgeving onderbrengen. Deze werkwijze is niet alleen met het oog op veiligheid, maar ook kostentechnisch interessant.”
Steeds grotere en complexere aanvallen
Security is en blijft een heet hangijzer, ook in 2020. Zo blijkt uit cijfers van de Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP) dat de hoeveelheid Distributed Denial of Service (DDoS)-aanvallen – waarmee een website onbereikbaar wordt gemaakt – in de eerste helft van 2019 opnieuw is gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
“Cybercriminaliteit is bijna niet te voorkomen; geen enkele vorm van beveiliging is 100% waterdicht. U kunt de kans slachtoffer te worden echter wel verkleinen. Bijvoorbeeld door zowel mensen als technologie in te zetten om de online veiligheid te vergroten.” DDoS-mitigatiesystemen kunnen bijvoorbeeld DDoS-aanvallen opvangen en afwenden, maar niet interpreteren of hackers toegang tot bedrijfskritische omgevingen “Het loont daarom om bijvoorbeeld penetratietests uit te voeren op bedrijfskritische webomgevingen. In zo’n test gaan ethische hackers in opdracht op zoek naar de security-risico’s van een applicatie. Organisaties die zo’n onderzoek uit laten voeren ontvangen vaak een rapport met een overzicht van alle kwetsbaarheden. Een soort ‘to-do’-list om deze zwakke plekken in de beveiliging aan te pakken.”
Lees ook: Managed security platform tilt beveiliging naar hoger niveau