De oplettende bezoeker zal het zijn opgevallen: sinds afgelopen maandag is het KPN-logo rechts naast de zoekbalk op de desktopversie van Hardware.Info verdwenen en staat er een “Hosted by True” logo voor in de plaats. Dat is echter bepaald niet de enige wijziging van de laatste dagen. Wellicht heb je ook een of twee keer een hikje in de beschikbaarheid gemerkt, maar dit had een goede reden: sinds afgelopen maandag draait Hardware.Info op nieuwe servers, nieuw infrastructuur op basis van Netgear-switches en bovenal bij een nieuwe hostingprovider. We kennen onze lezers, en jullie zijn vast benieuwd naar wat er achter de schermen is gebeurd. Dat lees je in dit artikel!
Dit artikel verscheen eerder op Hardware.info.
Al bijna 17 jaar werd Hardware.Info gehost bij wat oorspronkelijk Nxs Internet was, en inmiddels na twee overnames KPN is geworden. In 2001 plaatsten we een drietal servers in wat destijds nog het enige serverrek was van Nxs, een bedrijf dat uiteindelijk gigantisch is gegroeid. Aan alles komt echter een eind, zo ook aan onze samenwerking met KPN.
Hardware.info thuis bij True
Sinds afgelopen maand zijn we gehost bij True, de partij die ook sinds jaar en dag de hosting voor onze collega’s van Tweakers regelt. True stelt voor Hardware.Info een volledig serverrek, inclusief onbeperkte verbinding naar het internet beschikbaar. In het Amsterdamse datacenter van True staan onze servers letterlijk nog geen 10 meter van één van de belangrijkste AMS-IX knooppunten, wat een optimale snelheid garandeert.
De nieuwe Hardware.Info servers, gehost bij True.
Van onze collega’s van Tweakers hebben we enkel positieve geluiden gehoord: de verbinding van True is snel én betrouwbaar, en in alle jaren dat Tweakers er gehost is, is er geen enkele aan True te wijten downtime geweest. Het maakt dat wij het volste vertrouwen hebben dat de Hardware.Info servers bij True een perfect nieuw thuis hebben gevonden.
Rigoureus beveiligd
Vanzelfsprekend is het datacenter van True voorzien van de zeer rigoureuze beveiliging. Er is 24/7 bewaking en zonder gevalideerde ID-bewijzen kom je er niet in. Ook eenmaal binnen zijn er strikte regels om de kans op problemen tot een minimum te beperken; zo is het zelfs verboden om met kartonnen dozen de serverruimtes te betreden, om de kans op brand zo klein mogelijk en tegelijkertijd de lucht zo schoon mogelijk te houden! Uiteraard is de stroomvoorziening in de serverruimtes ook volledig redundant; mocht de stroom uitvallen, dan nemen noodaggregaten het direct over. De serverruimtes hebben meerdere verbindingen richting het internet en zoals geschreven is een belangrijk knooppunt van de AMS IX zelfs ín het True datacenter zelf geplaatst!
Niet alleen nieuwe hosting
Voor jou als gebruiker heeft de overstap van KPN naar True in principe geen gevolgen, maar we hebben meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om geheel nieuwe servers voor Hardware.Info in gebruik te nemen. Dat zorgt ervoor dat de site sinds begin deze week nóg sneller is én dat we spoedig onze servers redundant kunnen uitvoeren. Daarnaast hebben we ook de gehele netwerkinfrastructuur opnieuw uitgedacht en direct redundant uitgevoerd.
Nieuwe servers: Cygnus en Taurus
Hardware.Info draait traditioneel op één webserver en één database-server, maar dan wel potige machines. De bestaande servers Scorpius en Hydra hebben we al sinds 2012 in gebruik, maar zijn zelfs naar huidige maatstaven nog altijd “dikke bakken”. Zo heeft Scorpius twee 8-core Xeon E5 2600 “Sandy Bridge-EP” processors met niet minder dan 256 GB geheugen.
De keuze voor twee zware machines in plaats van meerdere servers met load balancing is een puur praktische. Serverbeheer is bij Hardware.Info een neventaak van onze lead developer Karel Souffriau en ondergetekende, en we willen voorkomen dat het beheer veel meer tijd gaat vragen, die ten koste zou gaan van de ontwikkeltijd van nieuwe features en andere zaken. Tegelijkertijd heeft deze keuze een groot nadeel: mocht één van beide servers ooit uitvallen, bijvoorbeeld door een hardware defect, dan hebben we natuurlijk een probleem. Gelukkig is dat nooit gebeurd, maar hoe groter Hardware.Info wordt, hoe minder we ons dat risico kunnen permitteren. Na onze overname door de Persgroep eind 2016 is dan ook besloten om te investeren in nieuwe servers om dit risico te beperken. Met de overstap naar True deze week pakken we dat meteen mee.
Veilig redundant
Hardware.Info is inmiddels gemigreerd naar twee nieuwe servers: Cygnus als webserver en Taurus als databaseserver. Op korte termijn zullen we de bestaande servers Scorpius en Hydra echter ook fysiek naar True verhuizen en her-installeren. Dankzij slimme synchronisatietools is het plan om Scorpius en Hydra constant up-to-date te houden; mocht er een probleem zijn met één van de nieuwe servers, dan kunnen we snel overschakelen op de oude servers – die nog steeds méér dan snel genoeg zijn – om downtime te voorkomen.
Nóg sneller
Dat servers uit 2012 nog steeds meer dan snel genoeg zijn om Hardware.Info ondanks grote bezoekersaantallen en een extreme workload als gevolg van de achterliggende scripts van de prijsvergelijker, heeft alles te maken met de manier hoe Hardware.Info is opgebouwd. Vrijwel alle pagina’s staan volledig compleet klaar in een Varnish cache. Wanneer je de Hardware.Info frontpage of bijvoorbeeld een nieuwsbericht opent, komt de database server er niet aan te pas. Ook de webserver heeft vrijwel niets te doen, aangezien deze pagina’s kant-en-klaar kunnen worden uitgeserveerd.
Het feit dat we dankzij een Nginx-frontend gebruik kunnen maken van HTTP/2 maakt dat we pagina’s en bijbehorende afbeeldingen ook nog eens zeer snel in je browser kunnen afleveren. Maar wat al snel is, kan natuurlijk altijd nóg sneller worden. De nieuwe servers zijn gebaseerd op de nieuwste generatie Intel Xeon-processors (gebaseerd op de Skylake architectuur) en mede dankzij up-to-date serversoftware maakt dit dat web- en databaseserver nog sneller zijn dan voorheen.
Cygnus (links) en Taurus (rechts)
Specs-feest
De specs dan: Cygnus is een Dell PowerEdge R540 machine, gebaseerd op twee Intel Xeon Gold 6126 12-core processors die draaien op 2,6 GHz. De machine bevat 256 GB DDR4-2667 geheugen en is via een Broadcom 10 gigabit netwerkkaart verboden met onze infrastructuur (waarover meer op de volgende pagina). Twee 120 GB SSD’s in RAID-1 doen dienst als hoofd storage array, voor het OS en de programmatuur. Alle bestanden die met de webserver van doen hebben staan op een RAID-1 array van twee snelle Intel DC S3520 960GB SSD’s. Verder is er nog een array van twee 4 TB HDD’s voor video’s en originele productfoto’s, als ook een array van twee 8 TB HDD’s voor backups.
Databaseserver Taurus is een Dell PowerEdge R640. Deze machine is gebouwd rond twee Intel Xeon Gold 6128 processors. Deze hebben in vergelijking met de chips in de webserver minder cores (6 in plaats van 12 per CPU), maar werken wel op een veel hogere klokfrequentie (3,4 GHz). Op basis van onze bevindingen zorgt dat bij de databaserserver voor de beste prestaties. Ook deze bak is voorzien van 256 GB DDR4-2667 geheugen, meer dan genoeg om alle belangrijke tabellen van de Hardware.Info database volledig uit geheugen te kunnen serveren (voor de kenners; we gebruiken een InnoDB bufferpool van 128 GB!). Aan een Dell PERC H740P controller hangen twee RAID 1 arrays: twee 240GB SSD’s voor het OS en de programmatuur en twee Samsung SM863a 960GB SSD’s waar de database op draait. Ook Taurus heeft een dual-port 10 gigabit ethernetkaart.
Infrastructuur
Met de komst van nieuwe servers was het ook tijd voor nieuwe infrastructuur, al is het maar omdat de nieuwe machines gebruik maken van 10-gigabit netwerkkaarten. Met onze wensen om ook de infrastructuur volledig redundant uit te voeren gingen we naar Netgear en zij kwamen met een uitstekende oplossing, die we inmiddels in gebruik hebben genomen.
Om de nieuwe servers (en binnenkort dus ook de oude servers als ook onze developmentservers) aan elkaar te knopen maken we gebruik van een tweetal Netgear M4300-24X switches. Dit zijn 24-poorts 10-gigabit switches (met vier SFP-poorten) die je kunt “stacken”, wat betekent dat je de switches kunt laten samenwerken. Dit kun je zo configureren dat alle servers op beide switches worden aangesloten (en er zodoende dus in feit een 20-gigabit onderlinge verbinding bestaat) en dat in het geval dat één van beide switches om welke reden dan ook uitvalt, dat de overgebleven switch het werk in z’n eentje overneemt, zonder enige downtime.
Twee M4300-24X switches kun je aan elkaar knopen. Redundantie in 1U!
Het mooie van de M4300-24X is dat de switches zogenaamd “half 1U” zijn. Je kunt twee switches aan elkaar vast schroeven en de combinatie van de twee redundante switches neemt zo in totaliteit slechts de ruimte van één conventionele 1U switch in. Hierdoor biedt Netgear de mogelijkheid om een compleet redundant netwerk op te zetten in een serverrek voor niet alleen een aanzienlijk lagere prijs dan aanbieders als Cisco, maar ook nog eens met minder fysieke ruimte.
Zowel Cygnus als Taurus zijn beide via 10 gigabit verbonden met beide switches. Daarnaast hebben we van True ook twee uplinks, waardoor ook de verbinding naar het internet redundant is. Uiteraard zullen we wanneer we de bestaande servers naar True verhuizen ook die allemaal op beide switches aansluiten. Aangezien het serverrek van Tweakers letterlijk op een meter afstand staat van het rek van dat van Hardware.Info hebben we via een SFP-kabel ook een rechtstreekse 10-gigabit-verbinding tussen de infrastructuur van beide platformen gemaakt. Dit biedt ons de mogelijkheid om zaken als VPN-servers en in de toekomst wellicht ook firewalls gedeeld te gebruiken.
Uiteraard hebben we de switches ingericht met diverse VLAN’s, zodat we het managementverkeer van de servers kunnen scheiden van het verkeer om de website te benaderen.
Alle connecties zijn redundant uitgevoerd. Binnenkort zullen bestaande servers hier aan toegevoegd worden.
Hoe snel? Zó snel!
Al met al is de overstap naar True en de nieuwe servers goed nieuws voor Hardware.Info! De combinatie van snellere servers, 10-gigabit communicatie tussen de servers en dankzij True een vrijwel directe verbinding op de AMS-IX, maakt dat Hardware.Info nu echt bloedsnel is.
Als wij testen op een snelle glasvezelverbinding, kunnen we een nieuwsbericht op de site in ca. 0,1 seconden (100 ms) binnen hebben (wanneer gecached). Met een beetje PC kun je zo’n nieuwspagina’s in 0,3 à 0,4 seconden compleet gerenderd voor je hebben staan. Daarmee behoort Hardware.Info naar onze bescheiden mening tot de snelste websites van Nederland.
Natuurlijk blijft het niet bij deze vernieuwing, we blijven achter de schermen werken aan verbeteringen en nieuwe mogelijkheden op Hardware.Info – maar daar kunnen we nu nog even niet meer over vertellen. We hopen natuurlijk dat jullie net zo enthousiast als wij zijn over deze stap, en horen graag in de reacties hoe jullie de nieuwe site ervaren.
Graag willen we zowel True als Netgear hartelijk danken voor de fijne samenwerking in dit project.
Lees de rest van het artikel op Hardware.info.