E-commerce moet in een hoog tempo kunnen schakelen en tijdig inspelen op de continu veranderende behoeften van klanten. Alleen door snel reageren kan e-commerce meebewegen met de trends in de markt en klanten optimaal bedienen. De hybrid cloud helpt hierbij.
Cloud computing is beschikbaar in verschillende vormen, zoals de public en private cloud. Beide kennen hun eigen voor- en nadelen. De public cloud is in de meeste gevallen direct opschaalbaar en zorgt hiermee voor flexibiliteit, terwijl de private cloud juist meer veiligheid en zekerheid biedt. De vraag waar data en functionaliteiten het beste kunnen worden ondergebracht is dan ook afhankelijk van hun aard en gevoeligheid.
De hybrid cloud biedt het beste van beide werelden. Zo kan e-commerce bepaalde functionaliteiten die daarvoor geschikt zijn onderbrengen in de public cloud. Andere elementen – die vaak gevoeliger zijn – zoals een inlog- of betaalfunctionaliteit vragen om meer veiligheid. De private cloud is daarvoor een interessante optie. Ook een eigen datacenter of een edge-locatie kan in een hybrid cloud worden opgenomen.
Wat zijn de voordelen?
De voordelen van een hybrid cloud-model voor e-commerce zijn divers. Denk hierbij aan:
Schaalbaarheid
On-premises IT-capaciteit en apparatuur in een colocatieruimte zijn slechts in beperkte mate schaalbaar, wat ook geldt voor de private cloud. Zo vraagt opschalen in de praktijk om meer hardware, die niet altijd direct beschikbaar is. De public cloud kent deze beperking niet; de cloud provider neemt de beschikbaarheid van opschaalmogelijkheden volledig voor rekening. Dit betekent in de praktijk dat je als klant op ieder willekeurig moment kunt op- of juist afschalen. Zo kunnen nieuwe functionaliteiten snel worden uitgerold, waardoor je kunt inspelen op veranderende behoeften vanuit de markt. Denk echter ook aan het opvangen van snelle groei of wellicht uitbreiding naar een nieuwe markt.
Stabiliteit
Ook stabiliteit is een belangrijk voordeel. Zo zijn pieken en dalen in de hoeveelheid dataverkeer in e-commerce veelvoorkomend. Lanceer je bijvoorbeeld een nieuw product dat aanslaat? Of zet je een succesvolle advertentiecampagne of kortingsactie op? Dan kan dit tot fors meer verkeer naar een webshops of website leiden. Een hybrid cloudmodel helpt bij het opvangen van dergelijke pieken en dalen, en zorgt daarmee voor stabiliteit.
Snelheid
Gebruikers stellen vandaag de dag hoge eisen aan de prestaties van websites, iets waarop e-commercesites geen uitzondering zijn. Een één seconde langere laadtijd op mobiele apparaten kan de conversie van e-commerce al met 20% verminderen, blijkt uit cijfers van Google. Is de laadtijd één tot drie seconden langer? Dan neemt de kans dat een mobiele bezoeker de website verlaat met 32% toe. Loopt de laadtijd op tot 5 seconden? Dan bedraagt de stijging maar liefst 90%. Niet alleen tasten lange laadtijden de tevredenheid van klanten aan, ook ontstaat het risico dat klanten naar de concurrent vertrekken en verkoopkansen verloren gaan. De impact van prestatieproblemen kan dan ook groot zijn.
Veiligheid
Vertrouwen is bij e-commerce van cruciaal belang. Niet alleen vertrouwen klanten erop dat jij het product adequaat omschrijft, hen het juiste product toestuurt en bij eventuele problemen een goede service biedt. Ook gaan zij ervan uit dat hun betaalgegevens en andere persoonlijke informatie adequaat zijn beveiligd. De cloud helpt bij het bieden van deze zekerheid. Zo kunnen gevoelige data van klanten worden onderbracht in een PCI-DSS (Payment Card Industry Data Security Standards) gecertificeerde cloudomgeving.
Aan de slag met de hybrid cloud
De hybrid cloud biedt dus interessante opties voor nagenoeg ieder speler in e-commerce. Wil jij de hybrid cloud toepassen? Verschillende oplossingen en technologieën helpen hierbij. Een voorbeeld is Azure Arc, een dienst van Microsoft voor het beheren van meerdere clouds, on-premise omgevingen en edge-locaties vanuit één portaal.
Azure Arc vereenvoudigt beheer, versnelt app-ontwikkeling en zorgt voor consistente Azure-services. Zo maakt de dienst de beheertools die Microsoft heeft ontwikkeld voor Azure ook beschikbaar voor andere omgevingen. De voordelen zijn divers. Zo beheer je de volledige hybrid cloud-omgeving met behulp van één uniforme set beheertools, wat zorgt voor consistent beheer. Ook vereenvoudigt Azure Arc het afdwingen van een uniform security beleid voor de cloud.
Ook de containertechnologie Kubernetes kan een belangrijke bijdrage leveren aan het omarmen van de hybrid cloud. Dankzij dergelijke technologie wordt een applicatie ondergebracht in een container. Deze draait volledig onafhankelijk en is niet gebonden aan een specifieke soort hardware of een bepaalde omgeving. Dankzij het gebruik van een container is een applicatie overal hetzelfde, ongeacht of je deze in een on-premise datacenter, een public cloud-omgeving of een private cloud onderbrengt. Gebruikers kunnen met Azure Arc cloud-native apps bouwen op schaal en deze eenvoudig vanuit Azure naar iedere Kubernetes distributie sturen, ongeacht de locatie waar de distributie zich bevindt.
Werken met containers geeft je veel flexibiliteit in een hybrid cloud-omgeving. Zo kan een applicatie eenvoudig worden verplaatst naar een andere locatie, bijvoorbeeld van een on-premise datacenter naar de public cloud of juist vanuit de public cloud naar de private cloud. Het opnieuw schrijven of configureren van de applicatie is hierbij niet nodig.
Wij denken graag met je mee
Optimaal profiteren van de voordelen die de hybrid cloud biedt is niet eenvoudig. Het gaat om een fijnmazig spel waarbij de verschillende elementen nauwkeurig op elkaar worden afgestemd. Het hosten van e-commerce sites is immers een echt specialisme. Wil jij met de hybrid cloud aan de slag? Wij denken graag met je mee! Neem contact met ons op en vertel ons waarnaar je op zoek bent. Onze solutions architecten helpen je op weg! Dankzij het managed hybrid cloud-aanbod van True heb jij geen omkijken naar het beheer van een dergelijke omgeving. True beschikt over een ISO 9001 en ISO 27001 certificering.
Neem contact met onze solutions architecten en vertel waarnaar je op zoek bent.