Gevestigde organisaties kennen een wildgroei aan applicaties en complexe IT-omgevingen. Data worden verspreid opgeslagen in verschillende cloudomgevingen (public en private clouds), security- -en compliance-eisen worden strikter en de kostprijs per eindgebruiker moet naar beneden. Het zijn uitdagende tijden voor IT-management. Hybrid clouds worden volgens Gartner de norm. Identity & Access Management (IAM) dient steeds vaker als verbinder tussen de verschillende applicaties, waardoor hybrid clouds mogelijk worden.
Bekijk onze Managed Workspace dienst
Hybrid clouds sterk in opkomst
Volgens diverse onderzoeken is de hybrid cloud flink in opkomst. Gartner voorspelt dat 90% van alle organisaties in 2020 een hybride cloud zal hebben. Uit een onderzoek van Pb7 research blijkt dat 71% al gebruikmaken van meerdere clouds (multi-cloud). In een soortgelijk onderzoek van hetzelfde onderzoeksbureau in 2015 was dit percentage slechts 11 procent.
Volgens DD Mishra, onderzoeker bij Gartner, is de vraag naar hybride vormen met name te danken aan de wens om een wendbare organisatie te zijn.
“As the demand for agility and flexibility grows, organizations will shift toward more industrialized, less-tailored options. Organizations that adopt hybrid infrastructure will optimize costs and increase efficiency. However, it increases the complexity of selecting the right toolset to deliver end-to-end services in a multi-sourced environment.”, schrijft Mischra.
Opmars van public cloud
De opmars van hybrid clouds heeft ook te maken met de snelle groei die techgiganten Microsoft Azure en Amazon Web Services doormaken. De drempel om op grote schaal te starten in publieke cloud omgevingen is laag en de innovatieve diensten die de grote managed cloud providers aanbieden groeien met de dag.
Maar het maakt zaken zoals beheer ook lastiger, juist omdat functionaliteit verspreid is over diverse omgevingen. Zaken zoals het verlenen van de juiste autorisatie per applicatie, maar ook zaken zoals veiligheid en compliance, worden complexer naarmate het aantal applicaties groeit. Hoe houd je het beheersbaar?
Een belangrijke vraag, want organisaties die dat niet goed in beheer hebben kunnen te maken krijgen met ontembare IT-monsters.
Identity & Access Management (IAM)
Een oplossing die we steeds meer zien binnen hybrid clouds is Identity & Access Management (IAM). IAM wordt gebruikt om toegang te krijgen tot applicaties in public, private en hybrid clouds en zelfs bij applicaties die on-premise staan. Op de achtergrond controleren IAM-toepassingen automatisch of je daadwerkelijk de persoon bent met rechten voor toegang zodra je inlogt. Gebruikersnaam en wachtwoord worden gecontroleerd.
Bij True gebruiken we IAM-technologie die authenticatie tussen verschillende cloudomgevingen kan creëren. Zo koppelen we IAM met SaaS-applicaties en platformen die in de public cloud staan, zoals Office 365, maar ook met applicaties die in een private cloud staan, zoals legacy-applicaties. Het is een belangrijke sleutel voor onze online werkplek.
5 x hoe IAM hybrid clouds aan elkaar verbindt
1. Single sign-on – Een belangrijk hulpmiddel is single sign-on ofwel eenmalig inloggen. Hierbij krijgt iedere geautoriseerde gebruiker met één username-passwordcombinatie toegang. De gebruiker hoeft nog maar één wachtwoord te onthouden in plaats van meerdere (vaak ingewikkelde) toegangscodes.
2. Single user identity – IAM-technologie maakt het mogelijk om gebruikers in te laten loggen met een single user identity. Hierdoor hoeft een eindgebruiker niet voor elke applicatie een nieuwe gebruikersnaam of wachtwoord te bedenken. Verschillende cloudomgevingen op applicatie- en Active Directory niveau worden aan elkaar gekoppeld, een belangrijke stap bij het in kaart brengen en werkend krijgen van hybrid clouds.
3. Secure & compliant – IAM maakt het inloggen van gebruikers niet alleen veiliger, maar het wordt ook mogelijk om audit trails te genereren over toegang. Om compliant te zijn, is dit inzicht vaak nodig. Ook kun je hierdoor snel toegang verwijderen voor degenen die het niet (meer) nodig hebben.
4. Multi-device – Medewerkers gebruiken steeds vaker meerdere devices om werk gedaan te krijgen. IAM zorgt ervoor dat ze ook op meerdere devices werk gedaan kunnen krijgen. Omdat de autorisatie op meerdere plekken plaatsvindt, wordt dit mogelijk.
5. Centraal controlepaneel – Een van de voordelen van IAM is dat je het via een centraal controlepaneel kunt beheren. Hierdoor kun je snel de juiste rechten toekennen aan de juiste medewerkers en devices voor de juiste applicaties.
Geen tovermiddel
Hybrid clouds zijn het fundament van een managed workspace. Ondanks de vele voordelen van IAM-is het slechts een van de schakels die je als organisatie in kunt zetten om de complexiteit van hybrid clouds te tackelen.
Oversimplificatie kan risico’s vormen. Modernisering van het applicatielandschap, migraties van on-premise naar private cloudomgevingen, efficiëntie van de organisatie, productiviteit van de medewerkers en informatiebeveiliging. Thema’s die nu actueel zijn, en 2020 nog steeds zullen bestaan.
Daar komen alle elementen van een IT-omgeving ook samen: applicaties, data, users, devices en dus ook (cloud)infrastructuur & connectiviteit. Door de digitale werkplek op een holistische manier te benaderen creëren organisaties de eerste stap naar digital excellence. Met juiste regietools en de juiste ondersteuning is het mogelijk.
Whitepaper: Identity & Access Management
Kunt u binnen enkele minuten ervoor zorgen dat een medewerker up-and-running is? Heeft uw organisatie voldoende controle over wie inlogt in de applicaties? Identity & Access Management helpt u verder.
- Sneller medewerkers up-and-running
- Een veilige digitale werkplek
- Real-time inzicht van alle gebruikersrechten
Download de whitepaper
Vul onderstaand formulier in om direct de whitepaper te ontvangen.
Error: Contact form not found.