Kubernetes wordt door velen gezien als de de facto standaard voor het orchestraten van containerized applicaties. Waar gebruiken organisaties het voor, welke uitdagingen komen ze tegen en is Kubernetes een hype, of is deze voorbij? We vroegen het aan Kubernauts tijdens de Kubernetes Meetup op 19 februari 2019.
Bekijk onze Managed Kubernetes dienst
Kubernetes: een hype’ of ‘here to stay’?
Kubernetes, ook wel k8s genoemd, is een open-source systeem waarmee je grote groepen containers en containerized applicaties kunt beheren. Met deze software kun je containers groeperen (clusteren) en daardoor in theorie eenvoudig(er) beheren.
Lees ook:Wat is Kubernetes en waarom is het bijzonder?
Binnen Kubernetes kun je diverse componenten orkestreren die aan bod komen bij het hosten van een containerized applicatie. Denk bijvoorbeeld aan computing, netwerk, storage en workloads. Kubernetes bevat veel van de handelswijzen die je wellicht kent van een Platform-as-a-Service provider of Infrastructure-as-a-Service provider (zoals Azure of Amazon Web Services). Genoeg opties om alles aan elkaar te knopen en je ideale set-up te creëren voor een containerized applicatie of Kubernetes-cluster.
Veel organisaties gebruiken Kubernetes in combinatie met andere ontwikkelingen die helpen bij het sneller leveren van applicaties of functionaliteit. Denk aan ontwikkelingen als DevOps, Continuous Integration, Continuous Deployment en het ‘Agile’ ontwikkelen van digitale producten. Tijdens de Kubernetes Meetup op 19 februari 2019 vroegen we DevOps Engineers en cloudspecialisten hoe zij Kubernetes inzetten en waarom het juist in deze tijd zo relevant is om het platform in te zetten.
Lees ook: 5 uitdagingen bij het werken met containers en Kubernetes
Waar gebruiken organisaties Kubernetes voor?
Tijdens de interviews kwamen er verschillende motieven voor het gebruik van Kubernetes naar voren. Bedrijven zien niet alleen potentie in de (grote) schaalbaarheid van Kubernetes, maar Kubernetes gaat ook vrijwel hand in hand samen met microservices – een manier om applicaties efficiënter in te richten.
Zo vertelt Nazeem Soelltan (Paazl) dat ze op dit moment Kubernetes overwegen om te gebruiken voor een lopend microservice-traject: “Daarbij willen we gewoon een platform hebben waarin we onze containers zo goed mogelijk kunnen managen. We zijn nu gewoon bezig om kennis te vergaren hoe we het op een zo’n goed mogelijke manier kunnen klaarspelen.”
Een van de belangrijkste redenen waar organisaties Kubernetes voor inzetten is schaalbaarheid, zegt Pieter Hagen (Rancher): “Iedereen doet tegenwoordig alles met containers. Je zoekt een platform, een betrouwbaar platform waarop je dat kunt draaien en Kubernetes is op dit moment dé standaard om dat mee te doen.”
Kubernetes uitdagingen van bedrijven
“Don’t try to walk or fly before you can crawl”
Alessandro Vozza
Een veelgenoemde valkuil bij het gebruik van Kubernetes is dat men vaak te snel alles tegelijk wil. “Bedrijven proberen meestal alles tegelijkertijd te doen. Ze willen naar de cloud en tegelijkertijd Kubernetes inzetten voor het moderniseren van het applicatielandschap en daar ook microservices voor gebruiken. Dit is echter een groot risico”, vertelt Alessandro Vozza (Cloud Native Computing Foundation en Microsoft). Zijn advies is om bescheiden en klein te beginnen, bijvoorbeeld door kleine workloads met Kubernetes te beheren. “Don’t try to walk or fly before you can crawl. Het platform leent zich perfect voor agile-toepassingen. Gebruik het dus ook zo”, aldus Alessandro.
Pieter Hagen: “Een van de dingen die wij vaak zien zijn problemen omtrent beheersbaarheid: los moet je heel veel regelen wat het beheer, het uitrollen en managen van je cluster betreft.”
Volgens Peter Jones (JAAG) is de grootste leercurve bij Kubernetes de educatie van het gebruik en deployen van containers: “Veel mensen hebben die beginnen met containers begrijpen het nog niet goed. Ze komen bijvoorbeeld van een achtergrond in virtualisatie en proberen dan de verschillen tussen die twee te ontdekken. Het gaat bij Kubernetes echter niet alleen over het draaien van applicaties in een container, maar over het deployen van deze containers in een ecosysteem. Hier valt nog veel te leren.”
Kubernetes als nieuwe standaard
Pieter Hagen: “De hype is zeker voorbij. Kubernetes is gewoon de defacto standaard. Eigenlijk doet elk bedrijf tegenwoordig wel iets met containers. Zelfs als je naar de banken en financiële instellingen kijkt, die traditioneel hele grote oude mainframes nog hebben draaien. Alles wat nieuw is, alle greenfield applicaties, die worden gedraaid op Kubernetes. Dus ja, de hype is voorbij.”
Nazeem Soeltan gelooft niet dat Kubernetes een hype is: “Het is net als met Docker. In het begin zag iedereen Docker ook als hype, maar kijk waar we nu staan. Ik denk dat dat hetzelfde geval is met Kubernetes.”
Lees ook: Dit was de Kubernetes Meetup bij True
Ook Leon Stigter (JFrog) gelooft dat de hype voorbij is: “Het is voor de meeste mensen de makkelijkste manier om software portable te maken. We zijn nu aan het kijken hoe iedereen er gebruik van kan maken. Ik denk wat dat betreft dat Kubernetes nog wat meer op het toppunt van de hypecycle is.”
Lennard Eijsackers (Dataworkz): “Tegenwoordig kan je bijna niet meer zonder containers, alles draait op containers. Dus ik zou het geen hype meer noemen nee. Je doet containers of je loopt gewoon heel erg achter.”