Is jouw app klaar om cloud-native te gaan? Gebruik deze vier tips!

Is jouw app klaar om cloud-native te gaan? Gebruik deze vier tips!
Is jouw app klaar om cloud-native te gaan? Gebruik deze vier tips!
Home / Blog & Nieuws / Cloud native / Is jouw app klaar om cloud-native te gaan? Gebruik deze vier tips!

Het ontwikkelen van een strategie voor een migratie naar de cloud vraagt om een zorgvuldige planning en bestaat uit meerdere stappen. Is jouw app klaar om cloud-native te gaan? Met een aantal tips helpen we je op weg.

1. Een gedegen voorbereiding

Een gedegen voorbereiding en planning is cruciaal voor een succesvolle migratie naar de cloud en het omarmen van cloud-native technologie. De voorbereiding en planning is cruciaal voor een succesvolle migratie naar de cloud en het omarmen van cloud-native technologie.

Een voorbeeld is het online reserveringsplatform Booking.com. Het bedrijf omarmde in 2016 OpenShift, wat product developers snellere toegang gaf tot de infrastructuur. Doordat ontwikkelaars echter niet langer met Kubernetes werkten, groeide het infrastructuurteam echter uit tot een kennisbottleneck. Een jaar na de ingebruikname van OpenShift stapte Booking.com daarom over op een in eigen huis gebouwd vanilla Kubernetes platform. Dankzij een gedegen voorbereiding en training van zijn developers profiteert Booking.com van de voordelen die Kubernetes biedt. Zo nam het creëren van een nieuwe service met behulp van Puppet voorheen minimaal dagen in beslag. Op het nieuwe platform is dit in slechts tien minuten mogelijk.

Download ook de whitepaper: Cloud-native applicaties draaien op Kubernetes

Onderdeel van een gedegen voorbereiding is onder meer het beoordelen van alle applicaties die je wilt migreren. Ook breng je in kaart welke applicaties eenvoudig kunnen migreren en welke aanpassingen vereisen. Het aanpassen van code zonder het wijzigen van de functionaliteit daarvan heet ook wel refactoring. Dat is voor veel bedrijven het startpunt van het plannen van hun cloudmigratie.

Begin vooral klein. Richt je initieel op het uitrollen van een kleine applicatie of nieuwe functionaliteit. Zo voorkom je dat je te veel hooi op de vork neemt. Benieuwd naar meer voorbeelden van partijen die dankzij een gedegen voorbereiding succes realiseren met cloud-native technologie? Deze vind je onder meer hier.

2. Omarm microservice-gebaseerde technologie

Overweeg het omarmen van microservice-gebaseerde technologie. Je splitst applicaties hierbij op in meerdere microservices, die onafhankelijk van elkaar opereren en nauw met elkaar samenwerken. Zij bevatten bijvoorbeeld ieder een specifieke functionaliteit van een applicatie.

Aan de slag gaan met microservice-gebaseerde technologie brengt initieel extra werk met zich mee. De voordelen zijn echter groot. Zo kan je onder meer optimaal profiteren van de schaalbaarheid, flexibiliteit en veerkracht van de cloud. Het feit dat een microservice volledig onafhankelijk draait, vereenvoudigt het aanpassen, toevoegen of juist verwijderen van de applicatie. Crasht een microservice onverhoopt? Een automatische herstart van de microservice minimaliseert de impact op de bedrijfsvoering.

Lees ook: Microservices: waarom inzetten voor je applicatie?

Het omarmen van microservice-gebaseerde technologie betekent dat een applicatie is opgesplitst in meerdere microservices, die ieder in een eigen container draaien. Bedrijven werken daardoor vaak met een aanzienlijk aantal containers, die allen beheerd moeten worden. Containerorkestratieplatforms als Kubernetes bieden uitkomst en vereenvoudigen het beheer. Je kunt zelf aan de slag gaan met Kubernetes, maar dit ook uitbesteden aan een managed provider.

Benieuwd welke cloud-native technologieën worden toegepast in een Kubernetes-omgeving? Dat lees je hier.

3. Omarm DevOps

DevOps is een ontwikkelingsaanpak waarbij ontwikkelaars nauw samenwerken met operationele teams. Met behulp van DevOps kan je kortere ontwikkelcycli realiseren, waarbij vaker updates worden opgeleverd dan bij traditionele ontwikkeling het geval is. Dit sluit goed aan bij cloud-native technologie, waarbij de ontwikkelcycli doorgaans eveneens kort zijn.

Het hanteren van een DevOps-aanpak maakt onder meer de implementatie van CI/CD-processen mogelijk. Je creëert hierbij een pipeline waarmee ontwikkelaars geautomatiseerd updates kunnen doorzetten naar een productieserver. Alle benodigde stappen, inclusief het testen van de gepushte code, zijn hierbij geautomatiseerd. Dankzij de snelheid die een CI/CD-pipeline mogelijk maakt kan je optimaal profiteren van de voordelen van cloud-native technologie, zoals de flexibiliteit en schaalbaarheid.

Lees ook: Van DevOps naar product-gebaseerde groei

4. Inzicht vergroten met end-to-end monitoring

Een cloud-native applicatie is vaak opgesplitst in microservices, die ieder in een eigen container draaien. Dit betekent in de praktijk onder meer dat een dergelijke applicatie veel bewegende onderdelen heeft. Niet alleen kunnen hierdoor op meer plekken problemen ontstaan, ook is het oppervlakte dat cybercriminelen kunnen misbruiken voor het aanvallen van de applicatie potentieel groter. Een belangrijk aandachtspunt is ook het pinpointen van beveiligingsproblemen, wat met traditionele monitoring een stuk lastiger is.

Deze risico’s dicht je af met behulp van end-to-end monitoring. Veel cloudproviders bieden op dit gebied vaak enkele tools aan, zoals applicatiemonitoringoplossingen. Zijn de tools die jouw provider aanbiedt onvoldoende? Overweeg dan ook het omarmen van oplossingen van derden. Zo kan je met behulp van de juiste tool alle inzichten die monitoring oplevert centraliseren, zodat je eenvoudig het overzicht behoudt. Denk hierbij aan een System Information and Event Management (SIEM)-oplossing.

Meer informatie over monitoring en logging voor Kubernetes is hier beschikbaar. Een aantal voorbeelden van Kubernetes monitoringtools vind je hier.

True Ligan
Managed hosting sinds 2000