Microsoft Ignite: Learn, explore, connect

Microsoft Ignite The Tour in Amsterdam
Microsoft Ignite The Tour in Amsterdam
Home / Blog & Nieuws / Microsoft Ignite: Learn, explore, connect

Trueligans Rudy (Solutions Architect), Kilian (Marketing) en Jan-Julius (afstudeerder Azure) waren aanwezig op Microsoft Ignite: The Tour in de Amsterdam RAI. Dit event stond in het teken van demo’s en nieuwe innovaties van Microsoft-producten en diensten. In dit artikel vind je hun geleerde lessen en inzichten.

Bekijk onze Managed Azure dienst

 

Rudy (Solutions Architect)

Microsoft Ignite was voor mij de perfecte kans om meer over hybrid/cloud infrastructure te weten te komen, en in aanraking te komen met het nieuwste aanbod van Microsoft. Sprekers van over de hele wereld kwamen hier bijeen om mensen warm te laten lopen voor het gebruik van Microsoft-producten. Zowel Linux als Windows kwam aan bod.

 

 

Site Reliability Engineering

“There is no right way.” was het thema van de SRE-series, waar monitoring, schaalbaarheid en efficiëntie centraal stond. Qua tooling ging het vooral over Azure Monitor, Automation en Log Analytics.

Er werd het publiek gevraagd eens kritisch te kijken naar de bekende “nines“, de garanties die bedrijven geven in SLA’s. Wat betekenen die negens in de praktijk? Dat alle servers 99.99% van de tijd aan staan, of dat een applicatie minstens 99.99% van de tijd beschikbaar is? Wat is “beschikbaar” precies? Er kan hierin gekeken worden naar zaken als laadtijden, latency en versheid van data. Verminderde beschikbaarheid van resources hoeft niet te betekenen dat je 99.99% niet behaald is, mits je dat goed definieert, en afspreekt met je klanten. Via “actionable alerting” moet de focus gelegd worden op de “right human” voor een incident vinden, gevolgd door een oplossing via automatisering, in plaats van urenlang triviale problemen troubleshooten.

Wanneer je stukken hardware of VM’s niet meer als je core-dienst ziet, maar in plaats daarvan de diensten die je bovenop je hardware levert, kun je je operatie en je klant goed verzorgen. Daarna kunnen de juiste mensen zich bezighouden met écht belangrijke zaken, zoals automatisering en innovatie.

Een conceptuele weergave van Monitoring in Azure zoals gepresenteerd op Microsoft Ignite

 

 

Storage

In de sessie van @LBugnion lag de focus op Storage Accounts en de Data Factory. Wat hier naar voren kwam is de mogelijkheid om met Data Factory meerdere type databronnen te consolideren in een bron naar keuze. Kwartaalresultaten in Excel, cijfers uit SalesForce en KPI’s uit MySQL naar 1 bron pushen en met Machine Learning analyseren? Dit is allemaal mogelijk, zonder code te schrijven.

Blob Storage is Microsoft’s tegenhanger van Amazon’s S3. Blob Storage kan via een terminal, een web portal of een API benaderd worden en kan geo-redundant data opslaan. Je kunt zelfs je eigen domeinnaam koppelen aan deze dienst: blobjectstore.truetest.nl/[…]/test.txt

Diverse storage mogelijkheden binnen Azure zoals gepresenteerd op Microsoft Ignite

 

 

Windows Server 2019

Microsoft’s nieuwste OS kwam ook aan bod in een sessie van een uur, waarbij de nadruk vooral lag op het samenspel met Azure, en het benadrukken van een wereld waarin infrastructuur hybride is. Elke werklading waar deze thuishoort, of dat nu on-prem is, of in de cloud. Management kan nu via Windows Admin Center geregeld worden, waarmee je onder andere Powershell, Remote Desktop en VM’s direct kunt gebruiken vanuit een browser. Het bewaren van logs, alerts en updates doen van je on-prem server kan nu ook via Azure.

Ondersteuning voor Intel Optane Persistent Memory werd besproken, waarmee we afstappen van traditionele storage controllers, en de opslag steeds dichterbij de processor plaatsen, door permanente opslag in RAM te realiseren. In een SDS-cluster hebben ze inmiddels meer dan 13 miljoen IOPS aangetikt.

Video: Windows Server 2019 Deep Dive

 

 

Jan-Julius (Afstudeerder Azure)

Ik ging naar Microsoft Ignite om meer te leren over Azure. Een van de sessies die me het meest aansprak was een sessie over kostenbeheersing in Azure en vooral hoe je dit meer onder de knie krijgt.

6 hacks voor kostenbeheersing in Azure

De zaal was groot en zat bomvol. Iris Classon bleek een bekende spreker te zijn van Microsoft. Ze begon met de boodschap dat kostenbeheersing in Azure niet alleen voor kleine bedrijven handig is, maar ook voor grotere bedrijven. Ze deelde haar kostenbesparingtips in op drie categorieën: het kiezen van resources, managen van resources en monitoren van resources.

Een greep uit haar tips:

1. Schat de Azure kosten van tevoren in met de handige prijscalculator.

2.Check of je start-up in aanmerking komt voor het start-up programma. Het voordeel daarvan: hulp met je businessplan en veel gratis Azure-resources tot je beschikking.

3. Begin klein, eindig groot. Er is veel te kiezen in Azure, maar alles tegelijk is ook kostbaar. Start daarom eerst met kleine experimenten en eindig daarna groot.

4. Combineer met andere providers: niet alles hoef op Azure te staan. Je kunt ook spreiden naar Amazon Web Services of naar een lokale private cloudserviceprovider.

5. Schakel auto-startup en auto-shutdown in. Dit zorgt ervoor dat je VM’s alleen draaien op gewenste tijden, en kan ook in de kosten schelen.

6. Zet billing alerts aan. Bijvoorbeeld als 80% van je budget bereikt is.

Meer tips voor het minimaliseren van de kosten van Azure kun je vinden in deze blogpost van Iris.

 

 

Kilian (Marketeer)

Ik ging naar Ignite om meer te leren over Microsoft’s diensten voor de digitale werkplek, zoals Intune en Microsoft Teams. Daarnaast wilde ik meer leren over security in Azure. Deze twee sessies zijn mij het meest bijgebleven:

Security in Azure

De track “Microsoft Security: how the cloud helps us all be more secure” ging over het signaleren van security-risico’s in Azure. Een van de tools daarvoor is Microsoft Threat Protection (MTP) – een platform voor geïntegreerde security in Azure.

MTP combineert identiteit, gebruikersdata (e-mail, apps, en documenten), endpoints en hybrid clouds binnen het IT-landschap van een organisatie en biedt vervolgens mogelijkheden om deze te monitoren. Het voordeel hiervan is dat je één dashboard hebt voor het signaleren van alle mogelijke beveiligingsrisico’s.

Een handige feature was de ‘Exposure score’, waarmee IT-pro’s direct zien waar de risico’s zitten en wat er moet gebeuren om ze te fixen. Zo was bijvoorbeeld een score te zien met foutieve configuraties in VM’s. Handig, want je ziet daarmee gelijk waar de aandachtspunten zijn.

Een visuele weergave security management Advanced Threat Protection in Azure.

Binnen de tool was het ook mogelijk om in te zoomen op gebruikersniveau, waardoor je precies ziet welk devices en welke apps de eindgebruiker gebruikt en of deze persoon een beveiligingsrisico loopt. Een voorbeeld hierbij was een eindgebruiker die een verouderde, kwetsbare 7zip-applicatie gebruikte. Die kun je dan op de spreekwoordelijke vingers tikken of simpelweg even vriendelijk melden dat je maar beter kunt updaten.

Al met al kwam het securityplatform over als een tool waar zowel de IT-pro als de business iets aan heeft. De IT-pro kan met de metrics zien wat er mankeert en op basis daarvan verder zoeken. De businessmanager kan op basis van de metrics sturen en KPI’s definiëren. Een handige tool voor zowel operatie en beleid dus.

 

Microsoft Teams

De track ‘How to get your organization using Microsoft Teams’ ging over Microsoft Teams-adoptie. Geen uitgebreide demonstratie, wel praktische handvatten voor het realiseren van een IT-verandering binnen organisaties.

Voor een succesvolle Microsoft Teams adoptie heeft Microsoft een adoption framework ontwikkeld. De stappen uit het framework:

  1. Assemble your team: zorg ervoor dat mensen uit alle lagen van de organisatie meedoen: management, hr, communication, ‘champions’ (fans van de software).
  2. Define strategies & scenario’s: vanuit het management / de directie moet er een duidelijke uitkomst worden geschetst. Bijvoorbeeld: een verbeterde samenwerking. Door (tussentijdse) KPI’s hiervoor te bedenken kun je hierop sturen.
  3. Assess readiness: belangrijk bij adoptie is ook ‘Governance’. De software moet in lijn zijn met de regels van de organisatie. Tip was om te zorgen voor goede ‘naming conventions’ en over wie toegang krijgt tot de chatomgeving en wie niet.
  4. Build plan: rol Microsoft Teams in iteraties uit. Bijv. eerst het marketingteam, daarna de directie. Maar denk ook aan functies binnen Teams. Eerst Chat, daarna Meetings en daarna Voice enzovoorts.
  5. Onboard employees: alles klaar? Geef je medewerkers dan de juiste middelen mee om aan de slag te gaan. Denk aan (live)trainingen of het ophangen van posters in het pand met gebruik van Microsoft Teams. De ‘Champions’ spelen hierin een belangrijke rol.
Lees ook: Microsoft Teams uitleg voor beginners
Een overzicht hoe je Microsoft Teams toe kunt passen binnen gebruikersadoptie.

Meer weten over de kennis die gedeeld is tijdens Microsoft Ignite? Bekijk deze pagina voor al het materiaal dat tijdens deze tour is gedeeld.

True Ligan
Managed hosting sinds 2000