In de True podcast ‘Dingen Over Computers Enzo’ bespreken Trueligans Kilian en Daniel en een tafelgast één keer in de twee weken het nieuws rondom cloud-native, hosting, development, security en al het andere wonderbaarlijke nieuws over tech. Onlangs werd het tweede seizoen afgetrapt met aan tafel: Jona Koudijs, infrastructure engineer bij True. In dit artikel een kleine sneak preview van wat we daar zoal bespreken.
Geen zin om te lezen en liever gelijk luisteren? 👇
Raad het robotstemmetje
Traditiegetrouw begint elke aflevering van de podcast met een robotstem die de titel van de podcast uitspreekt. Deze stem klinkt Nederlands, maar is op een anderstalige manier uitgesproken, bijvoorbeeld hoe een Fransman Nederlands zou spreken. De co-host en tafelgast doen telkens hun opperste best om te ontrafelen in welk dialect het gaat.
Dat bleek in deze episode toch wat lastig te zijn. Jona gokte als eerst en gokte dat het Italiaans was. Daniel ging er met een goede sliding in: “Ik denk dat het stiekem gewoon Donald Trump is, het klonk namelijk behoorlijk gehandicapt”. Wat ‘m dan wel was hoor je natuurlijk in de podcast.
Microsoft JEDI gepauzeerd
Een van de nieuwtjes die Jona meenam was het nieuws dat Microsoft tijdelijk moet stoppen met het JEDI-project. Voor de mensen die niet weten wat dit is: dit is zo’n beetje de grootste deal die Microsoft in de afgelopen jaren heeft gesloten met een organisatie. In dit geval niet de minste, namelijk het Pentagon.
Voor een schamele paar miljard mocht Microsoft aan de slag met het leveren van clouddiensten. Mocht, want dat is nu tijdelijk stopgezet. Amazon Web Services (die andere grote cloudaanbieder) heeft er namelijk een stokje voor gestoken. Er wordt nu een onderzoek gestart of de samenwerking tussen het Pentagon en Microsoft legitiem is.
Meer Microsoft-nieuws? Lees dan onze blogposts over Microsoft Ignite 2019
Meer dan 70.000 WordPress-websites lek
“We kunnen bijna een rubriek vullen met dingen die lek zijn in WordPress”, vertelt Daniël na de introductie van een nieuwtje omtrent een nieuw ontdekt WordPress-lek. En ergens heeft hij gelijk, zo stelt ook Jona: “Zolang de mensen WordPress gebruiken en niet stilstaan bij de kwetsbaarheid van plug-ins zullen er waarschijnlijk lekken blijven”. WordPress is, mede omdat zo ontzettend veel mensen en organisaties het gebruiken, een van de populairste CMS-systemen om te ‘hacken’.
In dit specifieke verhaal ging het om en plug-in met de naam ThemeGrill Demo Importer waardoor meer dan 70.000 kwetsbaar zijn. Websites met deze plug-ins geïnstalleerd: wees gewaarschuwd en update zo snel als je kunt de nieuwste patches (voor zover je dat nog niet gedaan hebt).
Lees ook: 5 tips die jouw WordPress-website veiliger houden
IT’ers leren het liefst (deels) klassikaal
Een ander nieuwtje die we bespraken was het onderzoek van AGConnect naar hoe IT’ers het allerliefst leren. Uit dat onderzoek blijkt dat IT’ers het liefst (deels) klassikaal leerde. Dit verbaasde mij enigszins. Want alles kun je toch online leren? Omdat ik zelf geen IT’er ben was ik benieuwd hoe Jona en Daniel het liefst nieuwe vaardigheden leren. Jona is vooral fan van het leren tijdens de job, door bijvoorbeeld te experimenteren met nieuwe technologie.
Daniël had een opvallende opmerking. Zijn stelling was namelijk dat IT’s graag klassikaal willen leren omdat zij op hun werk daar niet altijd de mogelijkheid voor hebben. Fysiek aanwezig zijn betekent namelijk ook dat mensen je kunnen storen, terwijl naar een klaslokaal gaan er ook voor zorgt dat je tijdens het leren niet gestoord kan worden.
Over leren gesproken, wist je dat er nog steeds regelmatig nieuwe IT-disciplines ontstaan binnen de IT-wereld, zoals Site Reliability Engineering. We schreven er een blog over dit relatief nieuwe begrip dat directe verbanden heeft met DevOps.
Lees: Site Reliability Engineering: en pragmatisch antwoord op DevOps?
Luister het zelf maar 👇
We kunnen hier natuurlijk alle onderwerpen kort toelichten, maar dan heeft het luisteren van de podcast natuurlijk niet zoveel zin meer. Zit je dus binnenkort in de trein, erger je je kapot in de file en wil je wat wijzer worden over dingen over computers enzo: zet de podcast dan gerust een keertje aan en lach vrolijk met ons mee.
De podcast is te beluisteren via Anchor, Spotify, Apple Podcast en via een hele hoop andere kanalen (check Anchor!). Voeg gewoon de RSS toe en dan komt de rest vanzelf. Een keertje met ons in contact komen? Stuur een mail naar podcast[at]true.nl en dan komt de rest vanzelf.