Release Ubuntu 22.04 LTS

Ubuntu 22.04 Jammy Jellyfish
Ubuntu 22.04 Jammy Jellyfish
Home / Blog & Nieuws / Managed hosting / Release Ubuntu 22.04 LTS
De nieuwste Long Term Support (LTS) versie van Ubuntu is uit: 22.04. Wat is er nieuw in deze versie en wat biedt een upgrade voor je website, webshop of webapplicatie?

Elk jaar publiceert het bedrijf achter Ubuntu, Canonical, een nieuwe Long Term Support (LTS) versie van het besturingssysteem. Voor een LTS-versie garandeert Canonical ondersteuning van 5 jaar, met daarna nog een periode van 5 jaar van Extended Security Maintenance (ESM, alleen betaalde versie). In een LTS-versie komen tussentijds geen grote updates van nieuwe software-versies, zoals een nieuwe versie van PHP of MySQL. Hierdoor blijft de server stabiel en zorgen updates enkel voor betere stabiliteit en veiligheid.

Ubuntu is een operating system (OS) gebaseerd op Linux dat veelvuldig gebruikt wordt als OS voor webservers. Vanuit True gebruiken we dit OS voor onze webservers vanwege de langdurige support, waarmee we stabiliteit en veiligheid van onze managed hosting omgevingen kunnen borgen.

De nummering van Ubuntu gaat op jaar en maand: deze versie is in april 2022 uitgekomen. Elke versie krijgt ook een naam en voor dit jaar is dat Jammy Jellyfish, een fortuinlijke kwal (not kidding). Het Engelse woord Jammy betekent in Groot-Britannië (waar Canonical is gevestigd) dat iets of iemand veel geluk heeft of fortuinlijk is.

Software-versies in Jammy Jellyfish

Hoewel deze nieuwe LTS-versie 2 jaar op de vorige LTS-versie volgt, gaat technologie snel en heeft Canonical flinke verbeteringen aangebracht. Die zitten vooral onder de motorkap, met name in de PHP-versie.

Deze LTS-versie komt met de volgende nieuwe software-versies van veelgebruikte pakketten ten opzichte van 20.04 LTS:

  • Apache: van 2.4.41 naar 2.4.52
  • PHP: van 7.4 naar 8.1
  • MySQL: geen wijziging, blijft 8.0.28 gebruiken
  • Python: van 3.8.2 naar 3.10

De volgende LTS-versie wordt in april 2024 verwacht.

PHP versie van 7.4 naar PHP 8.1

De grootste wijziging in de release van Ubuntu 22.04 is de update van PHP, van 7.4 naar 8.1.

PHP 8.1 bevat aandacht voor performance en snelheid en nieuwe features. Daarnaast zijn er meerdere verwijderingen van functionaliteiten die in eerdere versies deprecated waren. Lees meer hierover in de release notes van Ubuntu.

Met een upgrade naar de nieuwe Ubuntu versie beschikken klanten van True gelijk over een nieuwe PHP-versie, die Ubuntu 5 jaar ondersteunt en vervolgens 5 jaar ook patcht voor kritieke kwetsbaarheden. Tussen Ubuntu releases een nieuwe PHP-versie installeren, is True terughoudend in.

Proof-of-Concept deployment van engineers van True

Nieuwe mogelijkheden en Proof-of-Concepts om te bouwen, daar houden Trueligans van! Dat is ook gebouwd voor deze nieuwe Ubuntu release. Onze Linux engineers zijn bezig met de eerste deployment, waar True specifieke configuraties en best practices inzitten.

Voor deze deployment werken engineers van True met Ansible. Daarmee rollen ze de complete stack voor de setup voor Ubuntu 22.04 webservers uit. Het verloopt in 2 stappen: met een cloud image file installeren onze engineers de basis van het besturingssysteem. Vervolgens voegen ze met Ansible specifieke True configuraties toe, zoals een standaard voor monitoring.

Upgrade naar Ubuntu 22.04 met True: samen uitdagingen tackelen, als één team

Gebruikmaken van deze release, voor een hogere stabiliteit, veiligheid en continuïteit van je webservers? De upgrade is een wisselwerking tussen jouw developmentteam en onze engineers. Het traject dat we samen aangaan, kan intensief zijn. Juist door als één team te opereren, zorgen we dat het te doen is.

De upgrade is op meerdere manieren aan te pakken, zeker als je over meerdere clusters beschikt. Beschik je bijvoorbeeld over 2 load balancers, dan upgraden we eerst de ene, waarbij de andere als failover dienst doet. We monitoren de upgrade op de ene load balancer een week lang. Gaat dat goed, dan upgraden we ook de andere. Voor single servers maken we kopieën op nieuwe servers, installeren en configureren daar de upgrade en testen zorgvuldig, soms een maand lang. Op die manier komen we bij het upgraden op de productie-server niet voor grote verrassingen te staan.

Daniëlle van Gils
Content Marketeer
Categories: Managed hosting, News
Tag: