True ondersteunt SaaS-klanten bij omarming van Kubernetes
In deze blogpost gaan we in gesprek met Mark Bevelander, als accountmanager werkzaam voor de vertical SaaS, over het selecteren en implementeren van Kubernetes. We beantwoorden de belangrijkste vragen en bieden je handvatten en praktische tips die je op weg helpen.
“Klanten binnen de vertical SaaS zijn volop in beweging. Zo groeien veel van onze bestaande klanten uiteindelijk door naar cloud-native technologie. Ook veel nieuwe klanten en start-ups kloppen echter bij ons aan voor deze propositie. Veel van deze klanten hebben al een applicatie neergezet en willen vervolgens hun ontwikkel- en deploymentproces optimaliseren of naar een ultiem schaalbare setup toegroeien. Dat heeft alles te maken met het feit dat zodra je met cloud-native technologie aan de slag gaat, je al een aantal hordes hebt genomen”, zegt Bevelander.
In sommige gevallen beschikken klanten over een monolithische applicatie. “Deze klanten moeten nog een flinke stap maken richting cloud-native technologie. Het geschikt maken van zo’n monolithische applicatie vraagt veel aanpassingen en is een complex proces dat veel kennis vereist.”
Cloud-native vraagt om andere aanpak
“Zo vraagt een cloud-native applicatie om een heel andere opbouw dan een monolithische applicatie. Waar een monolithische applicatie als één geheel is ontwikkeld, is een cloud-native applicatie juist opgesplitst in microservices. Zo’n microservice omvat vaak een specifieke functionaliteit en draait als individuele service.”
Anderzijds kent True klanten die zelf al aan de slag zijn met cloud-native. Bevelander: “Zij ontwikkelen vaak al op basis van cloud-native technologie en zijn doorgaans al met Docker bezig. Deze klanten lopen echter tegen vraagstukken aan bij het in productie nemen van hun applicatie. Zij schakelen ons in voor ondersteuning bij dit proces.”
Businessvereisten opstellen
Het opstellen van de businessvereisten is een punt waarop veel partijen vastlopen. “Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het bewaken van de continuïteit, wat niet alleen om beschikbaarheid en uptime draait. Bij het opstellen van de businessvereisten kijken wij naast de vrij reguliere aspecten en uitgangpunten, vooral ook naar de impact op en risico voor de business. Denk aan downtime of potentiele security risico’s. Zo is een van van onze klanten actief met COVID-19 sneltesten. Indien bij deze partij tijdelijk geen afspraak kan worden gemaakt voor een sneltest, is de impact op de business enorm. Een garantie van 99,5% uptime biedt dan op het eerste oog wellicht die zekerheid, maar wanneer de website onverhoopt een uur onbereikbaar is, loopt de schade al vrij snel op.”
Bekijk ook: Software as a Service business challenges
Ook kosten spelen een rol bij het opstellen van de businessvereisten op dit vlak. “Soms blijkt dat downtime van enkele minuten eigenlijk helemaal niet zo’n grote impact heeft op de business. Bijvoorbeeld als het gaat om een interne bedrijfsapplicatie, intranet of een data-collector die data ook op een later moment binnen kan halen. Garanties op het gebied van continuïteit brengen kosten met zich mee, wat het afstemmen hiervan erg relevant maakt.”
Security is van cruciaal belang
Security is een ander aandachtspunt bij het opstellen van businessvereisten voor SaaS-klanten. Zo vinden zeker de laatste tijd alleen al in Nederland wekelijks nieuwe serieuze datalekken en security-incidenten plaats. “Denk dan aan geruchtmakende datalekken zoals bij webshop Allekabels, maar ook aan allerlei kleine(re) datalekken die het nieuws niet halen. Security-incidenten zijn aan de orde van de dag. Het vaststellen van de businessvereisten op dit gebied is een stuk lastiger”, legt Bevelander uit.
Download ook de whitepaper: Cloud-native Security
Hoewel security altijd op orde moet zijn, moet het beveiligingsniveau ook op dit vlak zijn afgestemd op de business. “Een datalek wil je altijd voorkomen. Werk je echter met zeer gevoelige persoonsgegevens? Dan is de impact van een datalek vele malen groter en kan de reputatie van het bedrijf bijvoorbeeld ernstig in gevaar komen. In zo’n geval ga je op het gebied van security veel verder dan bij de gemiddelde oplossing. Zo beschikken we ook over een team met ethische hackers, die applicaties van klanten op de korrel nemen. Zij brengen zo beveiligingsproblemen aan het licht voordat kwaadwillenden deze vinden en misbruiken. Denk aan het uitvoeren van security audits, instructies en phishing tests.”
Een zee aan opties
Partijen die kiezen voor cloud-native technologie zien vaak een zee aan opties op zich afkomen. Bevelander: “De ontwikkelingen op het gebied van cloud-native technologie en microservices gaan ontzettend snel. Het orkestratieplatform Kubernetes is daarvan een goed voorbeeld. Kubernetes is uitgegroeid tot een wereldwijde standaard en kent een enorm breed ecosysteem, met uiteenlopende initiatieven. Zo zijn er inmiddels bijvoorbeeld tientallen certificeringen beschikbaar voor het opbouwen van een Kubernetes-cluster. Het is dan ook geen wonder dat bedrijven door de bomen het bos niet meer zien. Ook wordt het bijbenen van het kennisniveau voor bedrijven steeds moeilijker.”
Lees ook: Welke cloud-native technologieën worden toegepast in een Kubernetes omgeving?
Veel klanten kloppen dan ook bij True aan nadat zij het besluit hebben genomen tot het omarmen van cloud-native technologie. “Zij zijn bijvoorbeeld zelf al aan de slag gegaan, maar lopen vast. Of zij durven het op eigen houtje uitrollen van de technologie simpelweg niet aan. Wij helpen en ondersteunen hen hierbij. En denken met hen mee.”
Kritische vragen stellen
True is een partij die zich van oudsher richt op innovatieve technologie, zoals cloud-native technologie. “We zijn goed in het stellen van kritische vragen. Zodra een klant met ons in zee gaat gaan wij dan ook niet simpelweg aan de slag met de uitrol, maar brengen eerst in kaart hoe de business in elkaar zit. Wat zijn de businessvereisten en hoe ziet het ontwikkelproces van de klant eruit? Hoe zit de gewenste applicatie daarnaast in elkaar en wat zijn de afhankelijkheden van de applicatie?”
Download ook de whitepaper: Selectiecriteria managed Kubernetes provider
“Zodra je dit plaatje compleet hebt, kan je alle belangrijke criteria op de juiste manier invullen. Alleen dan kan je de juiste keuzes maken op het gebied van infrastructuur, het inrichten van een volwassen en veilige Kubernetes-omgeving en welke garanties hierbij nodig zijn”, licht Bevelander toe. Dergelijke vragen stelt True tijdens kennissessies en workshops met developers van de klant.
Wat is managed Kubernetes?
True biedt managed Kubernetes aan. Ook na de uitrol van de cloud-native omgeving blijft True dan ook meedenken. “Wij overhandigen niet simpelweg de sleutels, maar zorgen dat ontwikkelaars daadwerkelijk aan de slag kunnen met het platform. Onder meer kennisdeling is daarvoor van groot belang. Via onze kennissessies en workshops verzamelen wij daarom niet alleen informatie, maar delen ook kennis met developers van de klant. Zij beschikken hierdoor over de juiste know-how voor het halen van maximale waarde uit de ‘cloud-native bolide’.”
“Veel van onze klanten die de overstap maken naar cloud-native technologie en Kubernetes draaiden hun SaaS-applicatie voorheen op een traditionele monolithische architectuur. Ontwikkelaars richten zich dan vooral op het ontwikkelen van de software en hebben weinig controle over facetten als middleware en runtime. Dat ligt bij cloud-native technologie anders. Ontwikkelaars bepalen zelf wat zij in een container omvatten. Zij hebben geen omkijken meer naar de onderliggende infrastructuur en configuratie, maar worden ineens wel (mede-) verantwoordelijk voor de middleware. Daar komen scherpe randjes bij kijken, onder andere op het gebied van security. Daar ligt de meerwaarde van True Managed Kubernetes; naast het adviseren en ontzorgen op en in het gebruik van onze Kubernetes, blijven we onze klanten natuurlijk ook begeleiden en samen optrekken in het samenstellen.”
Configuratie uit handen nemen
Wie een cloud-native applicatie onderbrengt in de public cloud zoals bij Azure Kubernetes Services (AKS), moet zelf veel van de infrastructuur en middleware inrichten. Bevelander: “Dit vraagt om ervaren professionals, die schaars zijn. Wij nemen een heel groot deel van deze configuratie uit handen. Bij zaken waarvoor de klant wel zelf verantwoordelijk blijft bieden wij ondersteuning.”
Na de uitrol is de optimalisatiefase een belangrijke fase. “In deze fase kijk je kritisch naar het eindresultaat dat er staat en monitor je de applicatie. Draait alles naar behoren? Heb je tijdens het ontwikkelproces de juiste keuzes gemaakt? Is er ruimte voor verbetering?
Wat maakt True anders?
Managed Kubernetes betekent bij de meeste aanbieders vooral dat zij alle infrastructurele componenten leveren. Klanten zijn zelf verantwoordelijk voor de configuratie van deze componenten. “Ook bij True zijn we op deze manier begonnen. Onze servicedesk kreeg echter erg veel vragen van klanten over de configuratie en gebruik in de praktijk. Loop je bijvoorbeeld tegen prestatieproblemen aan? Dan ligt dat niet altijd aan de onderliggende infrastructuur.”
Ga gelijk aan de slag: Managed Kubernetes van True
“We merkten dat veel klanten in de praktijk nog niet ver genoeg zijn om het maximale uit Kubernetes te halen. Dat komt vooral door de grote omvang van het Kubernetes- en Docker-landschap, waardoor de ontwikkelingen op dit vlak enorm snel gaan. Je ziet dan ook al snel door de bomen het bos niet meer. Het maken van de juiste keuzes is hierdoor enorm lastig. Wij bieden daarom extra ondersteuning en helpen hen bijvoorbeeld bij het kiezen van de juiste tools voor het beheren van Kubernetes.”
Wat onderscheidt klanten die succesvol zijn met cloud-native?
Een belangrijk kenmerk van klanten die succesvol met cloud-native technologie aan de slag gaan is het vermogen de eigen organisatie, applicatie en ontwikkelproces onder de loep te nemen. En heel kritisch kunnen kijken naar de eigen business en het eigen vermogen. “Over welke kennis beschik je daadwerkelijk intern? De business een spiegel voorhouden geeft goed weer in welke mate jouw organisatie zelf Kubernetes kan oppakken, maar ook of je dit zelf moet willen”, besluit Bevelander.
Benieuwd hoe True jouw organisatie kan ondersteunen bij het omarmen van cloud-native technologie? Onze experts denken graag met je mee. Neem contact met ons op voor meer informatie!
Neem contact met onze specialisten en vertel waarnaar je op zoek bent.