📕 Samenvattend: Wat is Azure? Azure is de cloud van Microsoft en helpt je met online brengen van je website, webshop of webapplicatie. Deze public cloud biedt je integraties met andere Microsoft diensten, biedt innovatieve diensten en omarmt open-source technologie. Bij deze cloud omgeving gaat het om een self service: je zet zelf je cloud omgeving in elkaar. Dat biedt je vrijheid en keuzes in allerlei verschillende diensten van Microsoft Azure, zoals computing, networking en storage. Een partner als True kan je helpen om een omgeving op maat in te richten en te beheren.
Wat is Azure?
Azure is de cloud van Microsoft. Op deze public cloud kun je je website, webshop of webapplicatie online brengen.
Voor we in Azure duiken, eerst een uitleg over het begrip cloud computing. Bij cloud computing staat alle data, informatie en programmatuur van websites, webshops en webapplicaties in de cloud. Dat staat opgeslagen op servers, een platte computer die in een serverkast wordt geplaatst. Deze serverkast staat in een datacenter.
Microsoft Azure heeft wereldwijd honderden datacenters tot de beschikking, met miljoenen servers. De organisatie verhuurt deze cloud infrastructuur aan anderen via het door hen ontwikkelde platform Azure. Met Azure kun je met een paar klikken een deel van een (virtuele) server afnemen, of andere diensten afnemen, om je applicaties te hosten. Voor verhuur van infrastructuur concurreert Azure met soortgelijke diensten van Amazon Web Services, Google Cloud Platform en Alibaba Cloud.
Cloud computing is met name gericht op systeembeheerders en software-ontwikkelaars die complexe onderliggende back-end en hosting in elkaar zetten tot één of meerdere cloudomgevingen.
Self service
In bovenstaand geval dragen ontwikkelaars zelf verantwoordelijkheid over inrichten en beheren van hun cloudomgeving. Dat geeft veel vrijheid. De meeste cloudproviders hebben namelijk verschillende opties. Een ontwikkelaar kan bijvoorbeeld kiezen dat applicatie A meer rekenkracht heeft dan applicatie B. Door die keuzevrijheid ontstaat veel ruimte om de kosten te optimaliseren. Al zorgt die keuzevrijheid vaak ook voor complexiteit. Het samenstellen van infrastructuur is namelijk een specialisme waar ontwikkelaars veel tijd aan kwijt zijn. Tijd die ze bijvoorbeeld ook kunnen besteden aan de ontwikkeling van de applicatie.
Een partner die je helpt inrichten
Microsoft Azure biedt slechts een beperkt aantal beheerde diensten aan. Zij rekenen met name op de zelfredzaamheid van ontwikkelaars om de omgeving in te richten en te beheren. Wel heeft Microsoft een uitgebreid netwerk aan partners die andere bedrijven helpen om een stap te maken naar Azure. Deze partners helpen bijvoorbeeld met het migreren van on-premise of legacyapplicaties, het moderniseren van applicaties en het algemene beheer van een cloudomgeving. True is trotse partner van Microsoft.
Waarom Azure?
Eerder noemde we al dat Microsoft Azure een concurrent is van soortgelijke diensten van Amazon en Google. Waarom zou je dan voor Azure kiezen?
Open-source omarming
Vroeg stond Microsoft niet bekend om het gebruik van open-source technologie. Dat is veranderd met Satya Nadella als CEO van het bedrijf; Microsoft omarmt open-source en draagt actief bij aan open-source projecten. Microsoft heeft het bedrijf GitHub overgenomen en veel van de diensten binnen Azure worden ook openbaar ontwikkeld via GitHub. De focus van Microsoft op open source blijkt ook uit de betrokkenheid van de Amerikaanse techgigant bij diverse open source stichtingen. Daarnaast is veel van de technologie die op het Azure platform draait, ook open-source. Denk aan het inzetten Linux-servers in plaats van Microsoft’s eigen product Windows Servers. Die open-source omarming zorgt voor veel flexibiliteit in technologische keuzes.
💡Lees ook dit interview met René Moddejongen, Lead Open Source & Developer Audience bij Microsoft Western Europe, over de open-source focus van Microsoft
Veel innovatieve diensten
Azure wordt voor veel meer gebruik dan alleen de opslag van data of de hosting van websites, webshops en webapplicaties. Zo maken ook rekenmodellen gebruik van de rekenkracht van het Azure-platform. Dat maakt het platform ook zeer geschikt voor de verwerking en analyse van grote hoeveelheden data. Binnen Azure zijn er daarnaast diverse innovatieve diensten op het vlak van Internet of Things, Machine Learning en Artificial Intelligence.
Integraties met de rest van Microsoft diensten
Naast cloud hosting van webapplicaties gebruiken de meeste bedrijven ook back-officesystemen. Dat kunnen bijvoorbeeld tools zijn voor communicatie en samenwerking (tekstverwerking, chatprogramma’s), systemen voor waar belangrijke klantinformatie te vinden is (CRM) of systemen waar de belangrijkste bedrijfsprocessen in plaats vinden (inkoop, verkoop, facturatie, voorraadbeheer). Microsoft biedt ook veel van die systemen aan.
Wat kun je met Microsoft Azure?
Azure bevat honderden diensten in een stuk of twintig categorieën. We vatten ze samen in een paar grote diensten:
💻 Compute
Virtual Machines: een dienst voor het inrichten van virtuele servers, beschikbaar in veel varianten. Denk aan CPU, RAM, OS, geografische locatie, availability zone, etc.
App Services: een verzameling van diensten die geschikt zijn voor het hosten van webapplicatie, zoals webapplicaties die ASP.NET gebruiken, maar ook mobiele applicaties.
Azure Kubernetes Services (AKS): de dienst van Azure om met Kubernetes op Azure grote hoeveelheden containers te orkestreren
👾 Networking
Virtual Network: een gevirtualiseerd geïsoleerd netwerk op Azure. Met een virtueel netwerk kunnen resources binnen Azure veilig met elkaar communiceren maar ook met bijvoorbeeld on-premises netwerken. Een virtual netwerk gaat per regio, maar is ook over verschillende regio’s in te zetten. Virtual networks maken ook gebruik van subnets. Je hoeft geen rekening te houden met hardware, omdat alles in te stellen is via software en het hardwarebeheer bij Microsoft gebeurt.
Load Balancer: een verkeersregelaarsdienst voor digitaal verkeer die ervoor zorgt dat er niet te veel verkeer in één keer op een webapplicatie terecht komt. Azure load balancer services kan dat inregelen. Hierdoor wordt downtime geminimaliseerd en beschikbaarheid vergroot.
Content Delivery Network: een netwerk dat content kan serveren vanaf de geografische locatie / availability zone die het dichtst bij de eindgebruiker is, zodat er zo min mogelijk downtime is.
💿 Storage
Blob Storage: voor opslag van ongestructureerde data. Heel schaalbaar en geschikt voor zo’n beetje elke type dataformat. Kan gigabytes aan informatie bevatten.
Disk Storage: voor persistente storage. Gekoppeld aan met name VM’s. Bijvoorbeeld standaard HDD’s, SSD’s, etcetera.
Azure SQL Database: dienst voor het hosten van en SQL Server database in Azure. Vrij gemakkelijk te migreren zonder code veranderingen.
Zet Azure op met een Microsoft Azure Specialist for Independent Software Vendors
True is door Microsoft benoemd tot een van de 35 Microsoft Azure Specialist for Independent Software Vendors (ISV’s) wereldwijd. De titel bewijst dat wij:
- software developers en SaaS-bedrijven kunnen meenemen in hun transitie naar Azure;
- samen met developers ervoor kunnen zorgen dat zij het meeste uit de omgeving halen;
- kunnen meedenken en adviseren in omgevingen en als sparingspartner kunnen fungeren;
- dit doen zonder de schaalbaarheid van digitale dienstverlening van onze klanten uit het oog te verliezen.
Deze blog verscheen oorspronkelijk op 27 augustus 2020 en is geheel geactualiseerd op 13 juni 2023.
Meer informatie over Managed Azure voor jouw applicatie of webshop?
Profiteer direct van alle mogelijkheden van Azure. Vanuit onze jarenlange ervaring ondersteunen we je tijdens het migratieproces, en ontwerpen en implementeren de meest geschikte omgeving en services voor jouw landschap.