Wat is managed hosting?

Wat is managed hosting afbeelding
Wat is managed hosting afbeelding
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Wat is managed hosting?

De complete gids over (managed) hosting

📖 Leestijd: 15 minuten

In dit artikel staan we uitgebreid stil wat hosting is en specifiek wat managed hosting is. Je leest wat hosting is, welke vormen er zijn, wat een hostingprovider doet en wanneer managed hosting voor jouw bedrijf relevant kan zijn. Na het lezen van dit artikel heb je een volledig beeld van managed hosting.

Op zoek naar een hostingprovider? Bekijk onze managed hosting diensten.

De basis van hosting

Wanneer je een website of webapplicatie bekijkt in je browser dan kan dit omdat je de website in feite download naar jouw pc, laptop, smartphone of tablet. Ergens op een andere computer staan bestanden en data die naar jouw computer worden gestuurd zodra je een website bezoekt.

Net zoals je privécomputer moet je bestanden van een website ergens opslaan. Maar in plaats van je eigen harde schijf sla je de bestanden op via een andere computer: een server. De naam zegt het al een beetje: deze ‘platte’ computer “serveert” de webpagina naar jouw browser op het moment dat jij een website wilt bezoeken.

Een server is veel krachtiger dan een normale computer. Hij dient namelijk meerdere gebruikers, soms wel tienduizenden of miljoenen, tegelijkertijd. Maar net als je laptop bestaat het vaak uit dezelfde onderdelen. Je hebt CPU, geheugen, een hardeschijf, een processor en alle andere componenten. Op een server zit zelfs een besturingssysteem (Linux of Windows).

Al deze componenten bij elkaar noemen we hosting. Zonder hosting geen wereldwijd web.

 

Voorkant van een Dell EMC server
Voorkant van een server
Binnenkant van een Dell EMC Dedicated Server
Binnenkant van een server

 

Wat betekent hosting?

De term hosting komt van hostmachine, wat een andere naam is voor een server. De server kun je zien als een soort gastheer, al komt deze gastheer pas in actie als jij iets invoert in je browser.

Als jij de opdracht geeft aan de server, serveert deze later de bestanden die je nodig hebt om een website of webapplicatie te bezoeken.

 

Wat doet een hostingprovider?

In theorie kan iedereen zelf een server aanschaffen, maar vaak gebeurt dit via een hostingprovider. Een hostingprovider is eigenaar van een hele hoop servers. De hostingprovider verhuurt voor een vast bedrag per maand delen van de server aan mensen met websites.

Investeringen in hardware

De hostingprovider doet alle investeringen. Zo huurt of bezit de hostingprovider een datacenterlocatie waar de servers geplaatst worden in serverkasten die verbonden zijn met het internet.

Ook doet een hostingprovider de grote investeringen in het apparatuur en personeel die regelmatig nodig zijn.

Vast bedrag per maand

Hostingproviders huren doorgaans een ruimte binnen zo’n datacenter en vullen de ruimte met serverkasten, servers en netwerkkabels om aan te sluiten op het internet.

De meeste hostingproviders bieden diensten aan voor een vast bedrag per maand. Hoeveel dat bedrag is, is sterk afhankelijk per hostingprovider, hoeveel rekenkracht een website of applicatie nodig heeft.

Ook verschillen de diensten en de support sterk per hostingprovider, zoals je verder in dit artikel kunt lezen.

 

De verschillende vormen van hosting

Hosting kent vele vormen, maar deze kom je het meeste tegen: Dedicated Server, virtuele server, (Shared) Webhosting, Virtual Private Server (VPS), Colocatie, Cloud en Managed Hosting. In de volgende alinea’s leggen we ze uit.

(Shared) Webhosting

Shared webhosting of gewoon webhosting is de hostingvorm die de meeste mensen kennen.

Bij webhosting deel je vaak de capaciteiten van een server met anderen. De rekenkracht van een server wordt gedeeld met meerdere websites, waardoor de kosten vaak minimaal zijn. Voor slechts enkele euro’s per maand kun je aan de slag.

Bij kleinere websites is webhosting vaak voldoende, omdat deze website bijvoorbeeld weinig bezoekersverkeer hebben.

Daar zit ook de bottleneck. Als een website groeit is shared webhosting vaak onvoldoende, omdat je de rekenkracht van een server deelt met anderen. Het wordt dan simpelweg te druk op je website met als gevolg dat de website onbereikbaar wordt of trager laadt.

Wil je meer weten over (shared) hosting dan raad ik dit artikel aan van Techwriter.

Dedicated Server

Een dedicated server is een fysieke server die alleen voor jouw website of applicatie gebruikt wordt. Je deelt geen rekenracht met anderen.

Een hostingprovider koopt de dedicated servers in en verhuurt deze voor een vast bedrag per maand. Dat scheelt een eenmalige investering. De prijzen voor een dedicated server liggen hoger dan bij webhosting, omdat je een heel apparaat huurt.

In sommige gevallen kan het handig zijn om een dedicated server in te zetten. Bijvoorbeeld als databasesoftware hele snelle berekeningen moet maken. Bij een virtuele server gaat er altijd wat rekenkracht verloren vanwege virtualisatie, al is dit sterk afhankelijk per hostingprovider.

Een dedicated server wordt ook wel bare metal, fysieke server of een gewoon server genoemd. Dedicated servers worden vaak afgenomen in combinatie met een dienst zoals colocatie of geclusterd in een private cloud in combinatie met virtuele servers. Het komt niet vaak voor dat een bedrijf slechts een enkele dedicated server afneemt.

Virtuele server

Een virtuele server is een softwarematige server die geïnstalleerd wordt op een fysieke server. Via speciale software (een hypervisor) worden de rekencapaciteiten van de fysieke server nagebootst en verdeeld over meerdere virtuele servers. Van één fysieke server zijn zo meerdere virtuele servers te maken. Deze techniek heet virtualisatie.

Alles wat ook in een fysieke server zit, wordt nagemaakt in de virtuele server: van rekenkracht (cpu, geheugen) tot besturingsysteem en alle software die nodig is om een website beschikbaar te maken via het web.

Voordelen virtuele servers

Het voordeel van virtualisatie is dat een fysieke server hierdoor veel meer websites kan hosten. Met virtualisatie kunnen tientallen, zo niet honderden websites een plek krijgen op een fysieke server.

Een ander voordeel is dat je virtuele servers sneller kunt opschalen, omdat het software is. Het is simpelweg eenvoudiger om software te installeren dan een fysieke server te plaatsen in een datacenter.

Kosten van virtuele servers

Hoeveel virtuele servers er in één fysieke server ‘passen’, is sterk afhankelijk per hostingprovider en per dienst die je bij een hostingprovider afneemt. Er zijn hostingproviders die het voor maximale efficiëntie gaan en heel veel virtuele servers installeren. Vaak met gevolg: traagladende websites of onbereikbare websites. Een Virtual Private Server kan dit probleem vaak verhelpen.

💡 Wist je dit?
Een virtual server wordt soms ook een virtual machine of virtual hostmachine genoemd.

Virtual Private Server (VPS)

Een Virtual Private Server is een afgeschermde virtuele omgeving op een dedicated server. De rekenkracht van de dedicated server wordt met behulp van virtualisatie in stukjes verdeeld.

Met een Virtual Private Server (VPS) krijg je in feite dezelfde mogelijkheden krijgt als een met een dedicated server. Je bepaalt zelf welk besturingssysteem je gebruikt, hoeveel geheugen, hoeveel opslag je nodig hebt en hoeveel processoren (cores) de VPS nodig heeft.

Die onderdelen zijn vervolgens volledig toegewezen aan jouw website of webapplicatie. Het kan zijn dat je met anderen zit op een fysieke server, maar tussen de omgevingen worden ‘muurtjes’ gebouwd zodat je geen last hebt van je buren.

Prestaties van een VPS

Een VPS is meestal sneller dan virtuele servers die gebruikt worden voor shared webhosting of voor cloud computing, omdat ze betere hardware gebruiken. Denk aan de nieuwste SSD-schrijven of snelle netwerkkaarten.

De prestaties van een VPS kunnen echter enorm verschillen per hostingprovider. Die verschillen zijn vaak te herleiden naar gemaakte keuzes in de infrastructuur (bijv. type server, type netwerkkaarten etc).

Sommige hostingproviders doen aan overboeking van de VPS. Deze hostingproviders stoppen meer klanten zoveel mogelijk CPU op een één server dan er daadwerkelijk beschikbaar is. Dit omdat de kans keline is dat alle buren op een server opeens al hun resources gaan gebruiken. Desondanks kan dit voor prestatieproblemen zorgen wanneer de ‘buurman’ plots wel meer rekenkracht van de onderliggende server moet gebruiken.

Voor wie is een VPS geschikt?

Een VPS is met name geschikt voor grote webshops, grote websites of omgevingen die te maken krijgen met veel bezoekersverkeer. Dit zijn doorgaans websites die veel bandbreedte gebruiken en daarom meer beroep doen op de capaciteiten van een server. Ze hebben simpelweg meer rekenkracht nodig om optimaal en snel te presteren.

Wel moet je verstand hebben van computers en systeembeheer, want het samenstellen van de ideale VPS voor jouw website wordt al snel complex. Dat is vaak ook een bottleneck bij een VPS. Je moet iemand in dienst hebben die de inrichting en het beheer voor je doet.

Verschillen Unmanaged VPS en Managed VPS

Er bestaat nog een belangrijk verschil bij een VPS. Je kunt ze namelijk Managed of Unmanaged krijgen.

Bij een Unmanaged VPS neem een abonnement af per maand. Je krijgt dan de technische infrastructuur met een voorgeïnstalleerd besturingssysteem tot je beschikking. Software zoals MySQL, Apache of NGINX (middleware) moet je vaak zelf installeren en onderhouden. Documentatie over je VPS en configuraties moet je zelf bijhouden, back-ups moet je zelf maken, prestaties moet je zelf monitoren en incidenten in de middleware moet je – je raadt het al – zelf oplossen.

Bij een Managed VPS combineer je de flexibiliteit en autonomie van een VPS met support van de hostingprovider. De hostingprovider zorgt ervoor dat jij geen omkijken hebt naar het stabiel houden van je VPS. Instellingen, beheer, back-ups, monitoring, (security)updates zijn voor rekening van de hostingprovider.

Colocatie

Colocatie is een hostingdienst waarbij je een eigen server of gehuurde dedicatd server plaatst in de datacenterlocatie van een hostingprovider. Je maakt hierbij gebruik van de voorzieningen van de hostingprovider zoals netwerkapparatuur, rackspace (ruimte in een serverkast), stroomvoorzieningen enzovoorts.

Bij colocatie zijn de servers meestal eigendom van de klant waardoor de verantwoordelijkheid van de server en de software ook ligt bij de klant. De hostingprovider zorgt ervoor dat het netwerk optimaal beschikbaar is.

Het voordeel van colocatie is dat je alleen een abonnementsprijs betaalt voor de datacenterlocatie van de hostingprovider. Ook is de investering in de server eenmalig. Een nadeel is dat je zelf in gaten moet houden of de server blijft presteren. Als de server stuk is moet je vaak zelf naar de datacenterlocatie rijden om het te vervangen.

Colocatie
Hier wordt een server geplaatst in een serverkabinet.

Cloud computing

Cloud computing en hosting lijken in eerste instantie veel op elkaar. Net als bij hosting is er bij cloud computing exact hetzelfde nodig om een webapplicatie online te krijgen – datacenterlocaties, servers en alle randvoorwaarden voor het hosten van een applicatie. Toch is er een belangrijk verschil: de schaal.

Een cloudprovider heeft namelijk werelwijd veel meer datacenters en (virtuele) servers dan een reguliere hostingprovider. Dit biedt vele voordelen, omdat zij door de schaal ook gunstiger kunnen worden in prijs. Dit principe wordt ook wel ‘economies of scale‘ genoemd.

Daarnaast heb je bij een cloudprovider veel opties tot je beschikking. Je kunt, net als bij een VPS, je virtual machines helemaal naar wens samenstellen. Ook zijn er vaak uitgebreide diensten voor opslag van data, virtuele netwerken en het clusteren van virtuele servers. Je kunt een complete hostingomgeving creëren in de cloud.

Bekende cloudserviceproviders zijn Amazon Web Services, Google Cloud, Microsoft Azure en Digital Ocean. Zij beschikken vaak over grote serverlocaties verspreid over de hele wereld. Veel van de cloudprovider bieden daarnaast diensten voor Internet of Things, kunstmatige intelligentie en datawetenschappen.

Hyperscale datacenter van Microsoft
Grote cloudserviceproviders zoals Microsoft bezitten meerdere van dit soort locaties wereldwijd, waardoor zij heel voordelig virtuele servers kunnen verhuren. Net als een hostingprovider maakt een cloudserviceprovider ook gebruik van servers, alleen dan op een veel grotere schaal. Een bekend spreekwoord in de IT-wereld is dan ook: “There is no cloud. It’s just somebody else’s computer.”

Public cloud, private cloud, hybrid cloud

Cloud computing gebruikt daarnaast andere termen dan bij hosting. Bekende termen zijn bijvoorbeeld public cloud, private cloud, hybrid cloud.

Public cloud
En vorm van (shared) hosting. Bij een public cloud provider deel je namelijk je rekenkracht van de server met anderen. Een groot verschil is dat je bij public cloud vaak diensten hebt voor Internet of Things, Artificial Intelligence, Kubernetes, Docker containers en meer. Een bekende public cloud service provider is Microsoft Azure.

Hybrid cloud
Hybrid cloud is een combinatie van public en private clouds. Het is infrastructuur die bestaat uit twee onafhankelijke cloud-infrastructuren die unieke entiteiten blijven, maar die door een technologie met elkaar verbonden zijn.

Private cloud
Een hostingomgeving die bestaat uit een collectie virtuele servers en diensten die specifiek voor jouw website of applicatie zijn ingericht. Over het algemeen worden private clouds ingezet als er sprake is van bedrijfsgevoelige data hebt die per se binnen de Nederlandse grenzen moet houden. Een andere reden zijn vaak prestaties, want een private cloud is doorgaans sneller dan public cloud.

Een private cloud lijkt in ons opzicht veel op wat wij bij True managed hosting of een managed cloud noemen.

Lees ook: Private cloud vs. on-premise: wat zijn de verschillen?

 

Unmanaged hosting vs managed hosting

Binnen de hostingwereld zijn er veel verschillende interpretaties over hoe je hosting aan kunt bieden. Doorgaans kun je spreken van unmanaged hosting en managed hosting. Binnen die termen zijn er daarnaast ook nog veel interpretaties, die weer verschillen per hostingprovider.

Over het algemeen kun je zeggen dat een managed hostingprovider jouw hostingomgeving beheert, en dat je bij unmanaged hosting zelf verantwoordelijk bent voor het beheer.

Wat is unmanaged hosting?

Als je website of webapplicatie hebt dan kun je deze inrichten op een zelf aangeschafte ‘kale’ server, of bij een server die je huurt bij een (unmanaged) hostingpartij. Wat je op de server zelf doet is volledig aan jou. In sommige gevallen helpt de hostingprovider met het installeren van een besturingssysteem of kun je zelf kiezen uit een x-aantal besturingssystemen. Daarna ben je vrij om de server helemaal in te richten zoals jij het zelf wilt. Jij bepaalt zelf welke webserversoftware je installeert (bijv. Apache of Nginx), welke databasesoftware (bijv. PostgreSQL, MySQL of MongoDB), welke programmeertalen en frameworks (bijv. Laravel, Python, NodeJS) en eventueel welk CMS je gebruikt (bijv. WordPress of Magento).

Bij unmanaged hosting betekent het dat je deze software ook zelf moet inrichten en beheren. Je moet zelf kunnen inschatten of je bijvoorbeeld beter af bent met een Ubuntu-server of een Debian-server of misschien zelfs een Windows Server. Deze server moet je vervolgens zelf configureren en up-to-date houden, bijvoorbeeld bij security-patches. Ook webserversoftware, databasesoftware en frameworks moeten geconfigureerd en beheerd worden. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor back-ups, disaster recovery enzovoorts.

De keuzes die je maakt zijn echter wel erg belangrijk voor bijvoorbeeld de prestaties van je website of webapplicatie. Het advies van een unmanaged hostingprovider houdt meestal op bij de infrastructuur, waardoor je aangewezen bent op eigen specialisten zoals systeembeheerders of DevOps-engineers.

Wat is managed hosting?

Managed hosting is een vorm van hosting waarbij de hostingprovider de verantwoordelijkheid neemt over het onderhoud en beheer van een hostingplatform (van een of meerdere (virtuale) servers) en alle aspecten die daarbij komen kijken, zoals configuraties, migraties, back-ups, networking, (24/7)monitoring, beveiliging en optimalisaties.

De managed hostingprovider neemt de verantwoordelijkheid over het beheer van de technische infrastructuur van de servers waarop jij applicaties host. Daarnaast zorgt de hostingprovider voor de installatie en configuratie van webserversoftware, databasesoftware en frameworks die jouw website of webapplicatie nodig heeft.

De managed hostingprovider beschikt vaak over een support team waar je terecht kunt voor vragen of voor het doorgeven van wijzigingen. Een ontwikkelaar heeft daardoor geen onderhoud aan webservers of databaseservers. Het grote voordeel van managed hosting is dat een groot deel uit handen wordt genomen, waardoor ontwikkelaars zich kunnen richten op de ontwikkeling van de webapplicatie.

Managed hosting specialisten
Managed hosting specialisten

Wanneer managed hosting?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor managed hosting. Dit zijn de redenen die wij bij True in de praktijk tegenkomen.

Hoge beschikbaarheid (24/7)
Managed hosting is bij uitstek geschikt voor missiekritische applicaties die 24/7 beschikbaar moeten zijn of die opeens veel piekverkeer aan moeten kunnen.

Denk aan grote e-commerce-omgevingen of aan evenementenwebsites die ineens te maken krijgen met veel bezoekers wanneer de ticketverkoop start. Als deze websites het verkeer niet aankunnen lopen zij geld mis en kunnen zij te maken krijgen met reputatieschade.
Managed hostingproviders zijn vaak gericht op hoge beschikbaarheid van hostingomgevingen, waardoor de continuïteit van een website of webapplicatie geborgd blijft. Hoge beschikbaarheid is er vooral op gericht om met piekverkeer om te gaan.

Focus op kernactiviteiten
Voor veel organisaties is hosting een randvoorwaarde die vaak onder de verantwoordelijkheid ligt bij bijvoorbeeld een (lead) software-ontwikkelaar, omdat bedrijven niet altijd meer systeembeheerders in dienst hebben.

Het onderhoud voor een hostingomgeving kan al snel veel tijd opslokken bij een ontwikkelaar. Door te kiezen voor managed hosting besteed je deze werkzaamheden uit, waardoor de ontwikkelaar niet meer bezig hoeft te zijn met randzaken.

Dienstverlening
Organisaties die voor managed hosting kiezen zijn doorgaans ontevreden over de huidige hostingprovider, bijvoorbeeld omdat de website regelmatig offline is of traag is.

Dat kan komen omdat rekenkracht van de (virtuele) server gedeeld worden met anderen waardoor de hostingomgeving piekverkeer of zelfs normaal verkeer niet meer aan kan.

Ontevredenheid kan ook ontstaan doordat de huidige hostingprovider niet snel genoeg problemen oplost of niet meedenkt. Organisaties die overstappen naar managed hosting willen doorgaans een partij die ook actief meedenkt. Niet alleen in techniek maar ook hoe deze kan bijdragen als de organisatie bijvoorbeeld groeit.

Certificering
Steeds meer organisaties hechten veel waarde aan ISO-certificeringen. ISO-certificeringen zijn internationale standaarden voor (informatie)beveiliging. Een ISO-certificaat is bijvoorbeeld het bewijs dat een organisatie regelmatig getoetst, meestal jaarlijks, wordt op genomen beveiligingsmaatregelen.

De meeste managed hostingproviders hebben zo’n ISO-certificaat. Bijvoorbeeld ISO 270001 of ISO 9001. Voor sommige branches zijn er aanvullende certificaten. Zo is in de zorg NEN7510 bijvoorbeeld een belangrijke standaard voor informatiebeveiliging.

Beveiliging
De meeste hostingproviders hebben een eigen security- en netwerkafdeling die zich voornamelijk bezighoudt met de beveiliging van de infrastructuur en het netwerk. Managed hostingproviders gaan vaak een stap verder en hebben vaak ook specialisten in dienst die zich alleen richten op het security vakgebied. Deze security specialisten zijn betrokken in bijvoorbeeld aanvullende diensten zoals actieve monitoring op de managed hostingomgevingen waar in de gaten wordt gehouden of er verdacht verkeer binnenkomt.

Sommige hostingproviders bieden aanvullende securitysoftware en diensten. Denk aan anti-DDoS detectie en bescherming, of aan software die veelvoorkomende hackaanvallen vroegtijdig kan detecteren. Maar denk ook aan security audits – testen waar een securityspecialist zich voordoet als hacker en de securityrisico’s in een webapplicatie blootlegt. Dit kan voor veel organisaties een extra reden zijn om voor een managed hostingprovider te kiezen.

 

Wat doet een managed hostingprovider?

Een managed hostingprovider neemt vaak de volledige verantwoordelijkheid over de volledige hostingomgeving , al bestaan er diverse interpretaties van de term ‘managed’. Doorgaans zijn er echter en aantal stappen die iedere managed hostingprovider voor rekening neemt.

Traditionele
hosting

Managed
hosting

Hostingprovider installeert software en middleware op de server
Hostingprovider houdt zich bezig met configuraties binnen middleware
Hostingprovider stelt monitoringsoftware in voor serveromgeving
Hostingprovider houdt documentatie bij van servers en serverconfiguraties
Hostingprovider houdt documentatie bij in geval van incidenten of problemen
Hostingprovider neemt verantwoordelijkheid over middleware (Apache, Nginx, MySQL etc.)
Hostingprovider kijkt actief mee naar de prestaties van de serveromgeving
Hostingprovider voert actief beheer en optimalisaties over middleware en software
Hostingprovider installeert software en middleware op de server.
Hostingprovider helpt mee met installatie en monitoring van cachingsoftware
Hostingprovider rapporteert actief de statistieken

 

Installatie & configuraties

Voordat een server klaar is voor gebruik moet er een hoop geïnstalleerd worden. Zo heeft iedere (virtuele) server een besturingsysteem nodig, ook wel host OS genoemd. Dit kan bijvoorbeeld een versie van Linux zijn of van Windows.

Als de server gevirtualiseerd wordt, moet speciale virutalisatiesoftware, de hypervisor, geïnstalleerd worden.

Daarna worden vaak de binaries en libraries geïnstalleerd. Dit zijn programmeertalen zoals PHP of webapplicatieframeworks zoals Laravel (een PHP-framework). Welke talen er geïnstalleerd worden is sterk afhankelijk van de taal die de applicatie moet spreken.

Uiteraard is er ook software nodig om de webpagina naar de browser te krijgen (webserversoftware) en software om data mee op te slaan (databasesoftware). Als laatst moet er vaak een CMS geïnstalleerd worden, zoals WordPress of Joomla.

Een managed hostingprovider neemt dit allemaal uit handen.

Monitoring

Vrijwel iedere hostingprovider monitort. De hostingprovider installeert hiervoor diverse monitoringsoftwaretools zodat specialisten alle onderdelen van de omgeving in de gaten kunnen houden. In eerste instantie wordt de beschikbaarheid van de infrastructuur gemonitord. Dit is software die bijvoorbeeld de status van het netwerk monitort.

Aanvullend heeft een managed hostingprovider vaak monitoringtools ingesteld die de gezondheid van de hostingomgeving in de gaten houden. Dit soort tools houden bijvoorbeeld in de gaten of er sprake is van afwijkend geheugengebruik of een verhoogde load in de applicatie.

Monitoringsoftware:

  • checkt of je back-ups goed werken
  • checkt of je nog genoeg opslagruimte hebt
  • checkt of je OS een update of patch nodig heeft
  • check of je middleware een update of patch nodig heeft
  • checkt (soms) of je applicatie, framework of programmeertaal een update nodig heeft
  • checkt of er hardwarefouten zijn
  • checkt de status van de CPU, RAM en netwerk

Een hostingprovider kan op basis van bovenstaande gegevens zien hoe de hostingomgeving presteert. Wat de hostingprovider daar vervolgens mee doet is zeer verschillend per hostingprovider en van het hostingpakket dat je afneemt.

Sommige hostingproviders gebruiken de gegevens enkel om de meest essentiële updates op een server uit te voeren. Anderen kiezen voor een volledig managed uitvoering. Er zijn hostingproviders die zelfs de verantwoordelijkheid nemen voor het updaten van je applicatie, bijvoorbeeld WordPress.

Support

De meeste hostingproviders hebben een supportafdeling waar je terecht kunt met vragen. Deze supportafdeling zit vaak vol met ervaren systeembeheerders die elk probleem wel een keer tegen zijn gekomen en je vraag waarschijnlijk snel kunnen beantwoorden.

De meeste hostingproviders werken met een ticketsysteem. Via het ticketsysteem kun je bijvoorbeeld een probleem melden of een wijziging doorgeven. Afhankelijk van je vraag wordt er een prioriteit aan je ticket toegekend. Sommige problemen wegen zwaarder dan anderen. Als een website bijvoorbeeld niet bereikbaar is door een verkeerde DNS-instelling bijvoorbeeld, dan is dat belangrijker om te fixen dan de aanvraag van bijvoorbeeld een nieuwe domeinnaam. Op basis van prioriteiten kan de hostingprovider bepalen hoe snel jouw ticket wordt opgepakt.

In sommige gevallen heeft de hostingprovider ook uitgebreide supportpagina’s. Vragen die bijvoorbeeld veel voorkomen zijn hier te vinden. Over het algemeen zal een managed hostingprovider je helpen om iets voor elkaar te krijgen.

Onderhoud

Alle onderdelen binnen een hostingomgeving hebben onderhoud nodig. Van de hardware (servers, switches, internetkabels) tot de software die erop draait – de hostingprovider neemt het geheel voor zijn rekening.

Onderhoud op een server
Onderhoud op een server

Doorgaans zijn er drie soorten onderhoud: updates, upgrades en patches. Bij upgrades gaat het vaak om nieuwe versies van software. Hier moet een server tijdelijk herstart worden (reboot) voordat de nieuwe update van kracht is. Net zoals je persoonlijke computer! Bij patches gaat het vaak om security-patches. Bij updates kan het gaan om enkele onderdelen van de software die vernieuwd worden.

Het is vrij gebruikelijk dat leveranciers van hardware en software regelmatig patches uitbrengen om bugs of security-risico’s in de software op te lossen. Omdat een hostingomgeving bestaat uit heel veel software kan dit al snel veel werk worden. Soms is het ook nodig om de configuraties opnieuw te controleren. Een hostingprovider heeft deze kennis in huis en kan dit op grote schaal toepassen.

Rapportages

Bij een managed hostingprovider zijn er vaak per server SLA-niveaus af te spreken. Dat zijn vastgelegde afspraken over bijvoorbeeld prestaties of supporturen. De meeste managed hostingproviders leveren op basis van deze afspraken ook rapportages af, bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks.

In de rapportages valt af te lezen of bepaalde werkzaamheden in prestatieverbeteringen ook het gewenste effect heeft opgeleverd. Bij een reguliere hostingprovider heb je geen inzicht in de prestaties.

Security en compliance

De meeste hostingproviders zijn ISO-gecertificeerd, wat vaak een indicatie is dat de basisprocessen voor informatiebeveiliging in orde zijn. Daarnaast is security geïntegreerd in veel van de hostingdiensten. Een managed hostingprovider heeft vaak een toegewijd securityteam dat zich bezighoudt met de beveiliging van het netwerk.

 

Wat kost managed hosting?

De kosten van managed hosting zijn zeer verschillend per managed hostingprovider en het aanbod van de provider. De kosten zijn over het algemeen wel wat hoger dan bij tradtionele webhosting, waar je vaak voor enkele euro’s per maand een contract af kunt sluiten voor hosting, variërend van 3 tot 25 euro per maand.

Voor een (unmanaged) Virtual Private Server ben je gemiddeld gezien iets meer kwijt. Tussen de 10 tot 50 euro per maand.

Bij managed hosting ziet de prijsstructuur vaak iets anders in elkaar, ook omdat organisaties niet een enkele virtuele of fysieke server afnemen maar meerdere. Deze servers worden geclusterd en actief beheerd door de hostingprovider.

Service Level Agreement

Per (virtuele) server wordt een niveau afgesproken voor een Service Level Agreement (SLA).

Per niveau worden er afspraken gemaakt over het aantal supporturen, reactiesnelheid van support en garanties voor beschikbaarheid. Vaak zijn er verschillende SLA niveau’s waar ook verschillende prijzen aan verbonden zijn. Zo kan managed hosting, afhankelijk van de webapplicatie en wat er nodig voor is, oplopen tot enkele honderden euro’s of zelfs duizenden euro’s.

Daar tegenover staat wel dat de dienstverlening van een managed hostingprovider verder gaat dan een traditionele hostingprovider. Een managed hostingprovider heeft specialisten in dienst die meedenken met wat er nodig is en vaak de hostingomgeving van de klant van binnen en buiten kennen. Hierdoor hoeft een klant zelf geen systeem specialisten aan te nemen, omdat deze expertise belegd is bij een managed hostingprovider.

 

Conclusie: wat is managed hosting?

In dit artikel hebben we verteld over de basis van hosting, wat een hostingprovider doet, welke vormen er van hosting zijn, wat de verschillen zijn tussen traditionele (unmanaged) hosting en managed hosting en wat managed hosting kost.

In het kort kun je managed hosting beschrijven als een reeks diensten voor het adviseren, inrichten en beheren van de hosting van een website, webapplicatie, e-commerce-omgeving of welke applicatie dan ook die met het web verbonden moet zijn. Er zijn veel grote verschillen tussen managed hostingproviders, het aanbod, de dienstverlening en de prijzen die daarbij komen kijken.

Wil je meer weten hoe we dit bij True doen? Bekijk de managed hosting dienst.

True Ligan
Managed hosting sinds 2000