Populaire webserversoftware voor het razendsnel serveren van content
Binnen de hostingwereld zijn er verschillende technologieën beschikbaar om de beste prestaties voor je website, webapplicatie of webshop te realiseren. Vandaag zoomen we in op NGINX, een van de populairste softwarepakketten voor het serveren van webverkeer.
Wat is NGINX?
NGINX is open-source software voor het serveren van content via het web, (reverse) proxying, caching, load balancing, mediastreaming en meer.
Aanvankelijk begon NGINX als webserver die vooral gericht was op stabiliteit en hele snelle prestaties binnen webomgevingen die veel statische content serveren. Later is NGINX verder ontwikkeld, waardoor het ook als proxy- en reverse proxy-server kan dienen. Dat houdt in dat het ook een server kan zijn voor e-mail (omdat het protocollen IMAP, POP3 en SMTP ondersteunt) en een load balancer (omdat het HTTP, TCP en UDP-verkeer kan serveren). Lees: het is een van de meest veelzijdige serversoftware op de markt op dit moment.
Lees ook onze definitieve gids over hosting: 'Wat is managed hosting?'
De NGINX software werd in 1999 bedacht door Igo Sysoev om het C10 probleem op te lossen. Dit probleem werd rond 1999 gesignaleerd en bestond uit een aantal problemen met het afhandelen van grote hoeveelheden verkeer (meer dan 10.000 verzoeken) bij webservers.
De NGINX software draait zowel op Linux als Windows, de twee besturingssystemen die het meest voorkomen in de serverwereld.
Naar schatting gebruikt zo’n 30% van alle websites een NGINX als basis voor de serversoftware.
Wat kan NGINX?
Webserver
Van oorsprong is NGINX met name webserversoftware. Dat betekent dat de content die op een NGINX server staat geserveerd kan worden met behulp van NGINX. Op het moment dat een webbezoeker een website bezoekt, doet NGINX z’n werk en laat het deze zien in de browser van de bezoeker.
Application server
Binnen de hostingwereld noemen we vrij veel dingen een applicatie. Een applicatie is een website, maar kan bijvoorbeeld ook een bedrijfsapplicatie zijn.
In de basis gaat het serveren van de content van deze applicaties op exact dezelfdde manieren. De serversoftware moet erv oor zorgen dat de content en functionaliteit efficiënt en toegankelijk wordt geleverd aan de gebruiker (de webbezoeker of de werknemer).
Het grootste verschil tussen een webserver en een applicatieserver is dat een websierver vooral statische contentverzoeken van een gebruiker moet verwerken en versturen. Een applicatieserver richt zich meer op het toegang verlenen van businesslogica. Meestal draait het hier ook om het serveren van dynamische content, code die transformeert op basis van het verzoek dat wordt gestuurd.
Voor NGINX maakt dus het niet heel veel uit welk type applicatie je gebruikt
E-mailserver
NGINX ondersteunt protocollen zoals IMAP, POP3 en SMTP, waardoor het ook te gebruiken is als e-mailserver.
Load balancer
NGINX kan ook als een load balancer fungeren. Een load balancer kun je het best zien als een soort verkeersregelaar die het bezoekersverkeer moet regelen zodat de website niet overspoeld raakt met verzoeken.
Lees ook: High Availability: wat is dat?
Caching
NGINX is als software zeer geschikt voor caching, een speciale manier om statische content sneller te leveren aan de webbezoekers. Hierdoor wordt de content sneller geserveerd en is er geen aanvullende software zoals Redis of Varnish nodig.
NGINX Controller
Naast de hosting van meer traditionele monolitische apps is NGINX ook zeer geschikt voor ontwikkelteams die op een gedistribueerde manier software willen leveren, bijvoorbeeld met behulp van CI/CD-pipelines. Met de speciale NGINX controller wordt het mogelijk om een cloud-native manier van applicatie-ontwikkeling en levering te ondersteunen.
NGINX vs Apache
NGINX heeft ook een beduchte concurrent als het om serversoftware gaat, namelijk Apache. Apache zie je veel terug in een zogenoemde LAMP hostingarchitectuur. LAMP staat voor Linux (het gekozen besturingssyteem van de server), Apache (de serversoftware), MySQL (de databasesoftware) en PHP (een programmeertaal). De LAMP-stack kom je onder andere tegen bij WordPress websites omdat die nog altijd gebruikmaken van PHP en op SQL-gebaseerde relationele databasebeheersystemen (zoals MySQL). Maar de LAMP–stack werkt ook prima voor bijvoorbeeld op maat gemaakte Laravel-webapplicaties. Het is dus niet zo LAMP alleen voor WordPress wordt gebruikt.
Wanneer gebruik je dan NGINX? Dat is zeer afhankelijk van het type applicatie dat je hebt, maar bijvoorbeeld ook waar je ontwikkelaars het liefst mee werken. Het allergrootste voordeel van NGINX is dat het vaak beter is in het serveren van hogere aantallen requests en dus bij grotere hoeveelheden concurrent users. Dit maakt het vaak dan ook de geschiktere kandidaat voor load balanced omgevingen.
Onze hostingexperts vertellen je graag welke serversoftware het meest geschikt is voor je website, webapplicatie of webshop. Ga naar Managed Hosting om contact met ons op te nemen.
Conclusie
In deze blogpost heb je kunnen lezen wat NGINX is. Deze serversoftware is erg geschikt voor websites en bedrijfsapplicaties die te maken hebben met vele verzoeken of grote hoeveelheden webverkeer.
Je hebt ook gelezen dat NGINX veelzijdige software voor een hostingomgeving, omdat het naast een webserver ook in te zetten is als applicatieserver, proxyserver (voor bijv. e-mail), load balancer en caching. Dat, en de uitstekende prestaties maakt dat NGINX voor veel websites een zeer geschikte keuze is. NGINX kan een hoog volume connecties aan, waardoor het een veelzijdigie partner is om te hebben in je technologiestack.
Heb je een website waar veel bezoekersverkeer op afkomt? Of een bedrijfs- of webapplicatie die veel verzoeken te verwerken heeft? NGINX hosting kan dan een flinke uitkomst bieden. Laat True weten wat je uitdagingen zijn. We vertellen je graag hoe je een hoogpresterende website krijgt waar je bezoekers blij van worden. Neem contact op.