Wereldwijd draaien meer dan 60 miljoen websites op WordPress. In december 2015 kwam een nieuwe versie van dit populaire CMS beschikbaar. Wat zijn de belangrijkste verbeteringen van WordPress 4.4?
Vlak na de release van WordPress 4.3 is gestart met de ontwikkeling van de opvolger genaamd Clifford en is vernoemd naar jazztrompettist Clifford Brown. Naast nieuwe functionaliteiten zijn ook vele bugfixes doorgevoerd. Bij de ontwikkeling van WordPress 4.4 is zowel aan gebruikers als developers gedacht.
Nieuw default theme
Sinds 2010 komt WordPress elk jaar met een nieuw standaardtheme. Het nieuwe default theme heet Twenty Sixteen en is ontworpen door Takshi Irie. Twenty Sixteen heeft een sidebar en een context area. Daarnaast kan een gebruiker kiezen uit een aantal vooraf ingestelde kleurschema’s: standaard, donker, rood en geel. Het maken van een eigen kleurschema is ook mogelijk. Er zijn twee menulocaties voor nagivatie beschikbaar en er is ook plaats voor social media buttons.
Vanzelfsprekend is het nieuwe theme ook volledig responsive, zodat websites gemaakt in Twenty Sixteen op verschillende schermformaten goed zichtbaar zijn.
Gemakkelijker content embedden
Voorheen was wel mogelijk om content van andere sites te embedden maar daar had je meestal een aparte plugin nodig. Wil je content embedden in WordPress 4.4, dan heb je in veel gevallen geen plugin nodig.
Vanaf nu kun je gemakkelijk tweets en statusupdates van Facebook embedden in een blogposting binnen WordPress 4.4. Ook content van andere WordPress-sites kun je gemakkelijk embedden in je eigen site: je hoeft alleen het internetadres in de posting te plakken. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat deze content wel van een andere WordPress 4.4 website afkomstig moet zijn. Alle content die oEmbed ondersteunt, kun je probleemloos embedden in een WordPress 4.4 omgeving en verschijnt dan als een content card binnen je website.
Responsive afbeeldingen
Steeds meer gebruikers bekijken WordPress-sites vanaf verschillende schermformaten. Door de inzet van het srcset-attribuut kan een browser van de eindgebruiker automatisch het meest geschikte formaat van de webserver downloaden. Elk foto die je uploadt naar WordPress wordt automatisch omgezet naar verschillende resoluties, zodat voor elke schermafmeting een geschikt formaat beschikbaar is. Het srcset-attribuut wordt automatisch toegevoegd aan alle afbeeldingen. Dat geldt ook voor afbeeldingen die voor de installatie van WordPress 4.4 op je website stonden.
Rest API
De rest API maakt onderdeel uit van de core van WordPress. Met de rest API wordt het gemakkelijk om programma’s eenvoudig met elkaar te laten communiceren. Ontwikkelaars kunnen eenvoudig data aan WordPress onttrekken en ergens anders weer gebruiken. Deze mogelijkheid bestond al langer, maar moest voorheen gedaan worden met een plugin. Doordat de REST API in de core wordt opgenomen, is een plugin niet langer noodzakelijk.
Comment query
Om de snelheid van een WordPress-site te verbeteren is de comment query losgemaakt van de algemene query. De comment query heeft nu de beschikking over nieuwe argumenten voor het aanroepen van de comments.
Overstappen naar WordPress 4.4?
Wil je overstappen naar WordPress 4.4? Stel dan eerst vast of de plugins op je huidige site compatibel zijn met WordPress 4.4. Dan kun je checken op WordPress.org. Via een invoervak kun je zoeken naar een bepaalde plugin, waarna je ziet of deze geschikt is om te gebruiken in combinatie met WordPress 4.4. Ook is het zinvol om voor de overstap naar WordPress 4.4 eerst een kopie te maken van je huidige site. Dat kan met een gratis tool zoals Backup WP Free.
Bij True werken specialisten met veel kennis over WordPress-hosting. Heb je een bestaande WordPress en ben je benieuwd of deze stabieler en sneller kan draaien? True maakt gebruik van webserversoftware Nginx in combinatie met Varnish-caching en dat zorgt ervoor dat WordPress-sites aanzienlijk sneller laden.