Onlangs publiceerde onderzoeksbureau Giarte een onderzoek over de outsourcing van infrastructuurmanagement in Nederland. Een van de belangrijkste bevindingen van Giarte gaat over de positie van de 6 grote infrastructuurmanagement serviceproviders in Nederland: KPN, HP, IBM, Atos, Capgemini en T-Systems. Wat is er met deze providers aan de hand? Giarte stelt dat de positie van de big 6 serieus onder druk staat.
đź“– Lees ook onze complete gids over managed hosting
Serviceproviders onder druk
Giarte geeft in het onderzoek 3 redenen aan die leiden tot de positie van de huidige 6 infrastructuurmanagement serviceproviders. Giarte maakt hierin een onderverdeling in de allergrootste klanten, grote klanten en klanten. Kort gezegd, komt het op het volgende neer:
De allergrootste klanten zoeken mogelijkheden om kosten te besparen op het gebied van Infrastructure Management door middel van virtualisatie en vergaande consolidatie. Grote klanten hebben minder te besteden in het algemeen en dus ook hebben zij een kleiner bedrag dat zij aan hun huidige serviceprovider kunnen uitgeven. En als laatste zijn klanten steeds vaker bereid om over te stappen naar een middelgrote partij.
Buitenlandse concurrentie voor de serviceproviders
Maar wie gaat de positie van de huidige 6 infrastructuurmanagement serviceproviders overnemen? Giarte verdeelt de concurrenten in 2 mogelijkheden op: de nieuwe wereldspelers en de lokale concurrentie. Onder de nieuwe wereldspelers worden onder andere gerekend: grote Indiase spelers die zich richten op de Nederlandse grootbedrijven en multinationals. Maar ook bedrijven als Amazon, Google en Microsoft proberen een plek te veroveren in de Nederlandse IM-markt door middel van nieuwe diensten en proposities.
Lokale concurrentie
Daarnaast zijn het de lokale partijen die een concurrentie kunnen vormen. Zo zijn er in Nederland grotere spelers met een omzet van meer dan 100 miljoen euro die serieuze concurrentie kunnen bieden. Maar er is nog een groep bedrijven die men niet mag uitwissen. En dat zijn de kleinere, ambitieuze serviceproviders, zoals True. Zij bieden wél de voordelen van een grotere organisatie, maar niet de bekende nadelen als inflexibiliteit en bureaucratie. Als het deze bedrijven lukt om op een innovatieve manier verder te groeien, zouden zij wel eens de meest geduchte tegenstander van de grote serviceproviders kunnen zijn en de winnaars van de toekomst.